Condiţii favorabile pentru investiţiile în pomicultură în noua sesiune pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile

Date:

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale primeşte în sesiunea de cereri de proiecte solicitări de finanţare pentru submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole, precum şi pentru alte tipuri de investiţii în agricultură şi în activităţi non-agricole.
Alocarea disponibilă în această sesiune pentru submăsura 4.1a este de 105 milioane de euro (100 milioane de euro pentru teritoriul naţional şi de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunării). Fondurile nerambursabile pot fi obţinute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, de societăţi comerciale, precum şi de forme asociative, pentru reconversia plantaţiilor existente, înfiinţarea de plantaţii pomicole, înfiinţarea şi modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar şi proiectele de investiţii pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea sistemelor de depozitare, condiţionare, ambalare şi a unităţilor de procesare la nivelul exploataţiei, precum şi pentru alte tipuri de investiţii identificare ca necesare pentru îmbunătăţirea performanţei economice a fermelor.
O noutate importantă priveşte posibilitatea creşterii intensităţii sprijinului nerambursabil cu până la 90% pentru componenta de procesare şi comercializare la nivelul fermei. Una dintre condiţii este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi condiţionate/ procesate/ comercializate să provină din exploataţia proprie.
O altă modificare aplicabilă în această sesiune, ca urmarea a modificării PNDR 2020, prevede că pentru speciile nuc şi alun poate fi utilizat şi material CAC (con-formitas agraria communitatis), nu doar categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară.
Începând cu această sesiune, se acceptă cultivarea mai multor specii în spaţii protejate. Dacă în sesiunile trecute se acceptau doar căpşuni, acum se finanţează şi cireş şi arbuşti fructiferi. Practic, orice specie pentru care există tehnologie de cultivare în spaţii protejate este acceptată ca investiţie eligibilă pentru finanţare prin PNDR.
Solicitanţii vor putea beneficia de un criteriu de selecţie nou, şi anume, acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare în domeniul proiectului.
Cererile de finanţare se depun on-line pe pagina de internet a Agenţiei, www.afir.info, până în data de 31 iulie 2017, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii de fonduri nerambursabile au la dispoziţie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenţiei, la secţiunea „Investiţii PNDR” în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.
La Solicitarea de acordare a scrisorii de garanţie, conform noilor reglementări, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achiziţii, faţă de prevederea anterioară, care stipula că este nevoie de avizul favorabil al Agenţiei asupra procedurii de achiziţie prioritar majoritară. Ghidurile finale aduc simplificări semnificative condiţiilor de accesare. Acestea preiau clarificările cu privire la vârsta tânărului fermier, făcute ca urmare a modificării PNDR. Astfel, din punct de vedere al vârstei, se încadrează în definiţia tânărului fermier şef de exploataţie, inclusiv tânărul fermier care aplică o cerere de finanţare cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 41 ani.
Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este acceptarea certificatelor de formare profesională eliberate de Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă
(ANCA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa joci la cazino

Inainte de a incepe sa joci sloturi video sau...

Izolații cu vată minerală de calitate: Ghid pentru eficiență și durabilitate

Izolarea termică a locuinței este esențială pentru asigurarea confortului...

ALERTĂ! La temperaturi mari recipientele din plastic elimină o substanță toxică

Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare...

A DOUA OPERAȚIE PENTRU DÂMBOVIȚEANUL OCTAVIAN POPESCU

În urmă cu două săptămâni, Mihai Stoica, președintele Consiliului...