Jandarmeria Rurala a luat fiinţă în urmă cu 124 de ani

Date:

Pe 1 septembrie, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa, ca şi la nivel naţional s -a aniversat împlinirea a 124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, instituită prin „Legea asupra Gendarmeriei Rurale din 1 septembrie 1893”.
În urmă cu 124 de ani, necesitatea unei forţe specializate, puternice, a cărei misiune principală să o constituie paza şi ordinea de stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, protecţia proprietăţii, precum şi a modului de aplicare şi respectare a legilor ţării, au determinat intensificarea acţiunilor factorilor de conducere politică şi militară pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei rurale.
Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului, organizării Jandarmeriei rurale îi revine, guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale. Această lege a fost promulgată prin Decretul regal nr. 2919 din 30 august 1893 şi a intrat în vigoare la 1 septembrie
1893.
Legea Jandarmeriei rurale prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară.
Într-un interval scurt de timp înfiinţarea Jandarmeriei Rurale sa dovedit a fi deosebit de utilă şi benefică pentru securitatea statului.
Caracterul militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, iar prin integritate, cinste, omenie şi solicitudine, jandarmul a devenit unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii, alături de preot, învăţător şi primar. Pregătirea continuă, modul de acţiune şi, uneori, sacrificiul suprem, l-au făcut iubit şi apreciat.
La încadrarea în Jandarmeria rurală, jandarmii indiferent de grad erau obligaţi să depună jurământul care avea următoarea formulare: „Jur credinţă M.S. Regelui, de a ne supune capilor mei, în tot ceea ce privesc serviciul la care sunt chemat şi de a întrebuinţa în exerciţiul funcţiunii mele puterea ce îmi este dată numai pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi îndeplinirea legilor.”
De la înfiinţare şi până în anul 1949 când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar, în esenţă, a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural.
Până în anul 1998, ziua de 1 septembrie marca şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătoreşte la 3 Aprilie, fiind momentul care marchează promulgarea primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” (anul 1850).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ingredientele riscante care se regăsesc în loțiunile pentru bebeluși

Loțiunile pentru bebeluși sunt esențiale pentru hidratarea și protejarea...

Angajatorii dâmbovițeni au 377 de locuri de muncă vacante

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot...

MORENARUL ANDREI IVAN S-A SĂTURAT DE CRAIOVA

Andrei Ivan are un mesaj clar pentru şefii Craiovei:...

SORANA CÎRSTEA A UITAT SĂ CÂȘTIGE

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea (34 de ani, locul...