Liceenii din Găeşti, informaţi de poliţişti despre pericolele de pe internet

Date:

Internetul se dezvoltă şi se diversifică continuu, iar astăzi, majoritatea copiilor, cu precădere cei din zona urbană, au acces la Internet, nu doar la şcoală, ci mai ales acasă.
Structura de prevenire a criminalităţii, poliţiştii de la proximitate şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Ploieşti au derulat o activitate de informare a tinerilor de la Liceul Tehnologic „lordache Golescu” din Găeşti. Au fost dezbătute teme privind traficul de persoane şi consecinţele negative ale internetului. Studiile privind efectele pe care Internetul le are asupra comportamentului tinerei generaţii arată că acestea sunt din ce în ce mai alarmante, facând din copii posibile victime ale pornografiei infantile şi reţelelor de infractori, susţin specialiştii în domeniu.
Dezvoltarea tehnologiei şi apariţia telefoanelor mobile permit copiilor să intre în contact cu multe imagini indecente cu copii.
De asemenea, specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa exploatării sexuale pe internet a copiilor şi tinerilor, observând că în ultimul timp mentalitatea în privinţa creşterii şi educării suferă serioase transformări.
Specialiştii trag un semnal de alarmă, deoarece paginile de internet pot influenţa negativ dezvoltarea tinerei generaţii, copiii devenind mai vulnerabili prin ei înşişi folosind foarte des comunicarea de acest gen.
Recomandările Poliţiei Române pentru părinţi:
Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:
– Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală.
– Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
– Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.
– Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!
Recomandările Poliţiei Române pentru copii:
– Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi).
– Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.
– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu o cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet!
– Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!
– Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor.
– Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!
– Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat!
– Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate.
– De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
– Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.
– În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
– Dacă cineva te face să te simţi inconfort-abil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
– Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ingredientele riscante care se regăsesc în loțiunile pentru bebeluși

Loțiunile pentru bebeluși sunt esențiale pentru hidratarea și protejarea...

Angajatorii dâmbovițeni au 377 de locuri de muncă vacante

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot...

MORENARUL ANDREI IVAN S-A SĂTURAT DE CRAIOVA

Andrei Ivan are un mesaj clar pentru şefii Craiovei:...

SORANA CÎRSTEA A UITAT SĂ CÂȘTIGE

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea (34 de ani, locul...