Pe 25 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. În România, prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, şi implicit a violenţei în familie, reprezintă o parte integrantă a politicii de stat pentru protecţia familiei şi de sănătate publică, fiind soluţionată legislativ prin Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie modificată prin Legea nr.25/2012.
Legea nr.25/2012 stipulează că „prevenirea şi combaterea violenţei în familie face parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică şi constituie, totodată, un obiectiv de interes naţional”.
Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia a transmis un mesaj cu ocazia acestei zile. Mai mult, a spus că în calitate de parlamentar va promova, alături de ceilalţi parlamentari, măsuri menite să contribuie la îmbunătăţirea cadrului legal, astfel încât femeilor să le fie protejată integritatea fizică şi să aibă siguranţa că nu sunt singure şi vulnerabile în faţa actelor brutale:” „M-a lovit cu brutalitate, ca niciodată, şi de faţă cu cei mici… La început a fost doar o palmă…” cam aşa sună multe dintre destăinuirile femeilor lovite în propriul cămin, mărturisiri şocante pentru cei care le ascultă, dar extrem de dureroase şi greu de făcut de către victime.
Din păcate, aflăm tot mai des despre astfel de cazuri de femei abuzate, victime ale violenţei domestice, din ţara noastră sau din alte colţuri ale lumii. La acestea se adaugă femei care cad victime traficului de carne vie sau cele care sunt captive ale unor aşa-zise tradiţii, cu căsătorii aranjate de la vârste fragede.
Astăzi, 25 noiembrie, marcăm o zi cu semnificaţie specială. Este Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, ocazie cu care, în fiecare an, sunt organizate acţiuni menite să atragă atenţia asupra uneia dintre cele mai serioase probleme ale tuturor timpurilor: violenţa asupra femeii care, din păcate, este prezentă peste tot în lume. Acest fenomen reprezintă o încălcare a drepturilor femeilor şi este, dincolo de toate, un act criminal, cu impact deosebit de puternic asupra membrilor familiei, mai ales a copiilor, a comunităţilor, precum şi a societăţii, în ansamblu. Este un fenomen foarte periculos, cu consecinţe extrem de grave, care cere măsuri imediate şi ferme.
România a făcut un pas foarte important pe calea protejării femeilor care victime ale violenţei de gen din ţara noastră. Astfel, în data de 27 iunie 2014, ţara noastră a semnat, la Bruxelles, Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice. Ca urmare a faptului că au fost depuse zece instrumente de ratificare, din care opt aparţin ţărilor membre ale Consiliului Europei, Convenţia a intrat în vigoare, pentru majoritatea statelor ratificante, la 1 august 2014. Convenţia este în prezent semnată de 36 de state, dintre care 14 au ratificat-o, şi produce deja efecte pe teritoriile lor.
Beneficiile acestui tratat european se vor vedea pe măsură ce tot mai multe ţări europene îl vor ratifica, întrucât acesta prevede mecanisme de colaborare între state pentru stoparea violenţei împotriva femeii şi pentru pedepsirea agresorilor. Primii paşi au început în 2011, anul deciziilor importante în stoparea violenţei împotriva femeii. Adoptarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice a reprezentat un progres substanţial în crearea consensului statelor membre în vederea combaterii acestui tip de violenţă, chiar dacă doar un număr redus de state au ratificat-o până în prezent.
Au urmat, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dezbateri interesante care s-au finalizat prin adoptarea a două rezoluţii, una privind atenţionarea interzicerii preselecţiei sexului copilului, iar cealaltă privind violenţa psihică. Obiectivele Convenţiei sunt protejarea femeilor împotriva oricăror forme de violenţă, inclusiv prin acţiuni judiciare, eliminarea oricăror forme de discriminare, la care în mod preponderent femeile sunt victime, adoptarea unor măsuri integrate împotriva violenţei domestice, inclusiv prin cooptarea agenţiilor guvernamentale implicate în acest proces şi realizarea unei cooperări internaţionale pentru a stăvili fenomenul violenţei domestice şi a violenţei împotriva femeii.
Potrivit statisticilor din ultimii ani, realizate pe baza unor interviuri, realizate faţă în faţă cu femei din 28 de state membre ale Uniunii Europene, aproximativ 3,7 milioane de femei au fost supuse violenţei sexuale în decursul celor 12 luni care au precedat interviurile din cadrul anchetei. Aceasta corespunde unui procentaj de 2% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani din Uniunea Europeană. Cifrele sunt absolut îngrijorătoare. Dar trebuie ca fiecare dintre noi să privim dincolo de statistici, să înţelegem că depinde de fiecare dintre noi să contribuim la diminuarea acestui fenomen şi să ne implicăm hotărât.
Ca parlamentar voi promova, alături de colegii mei, măsuri menite să contribuie la îmbunătăţirea cadrului legal, astfel încât femeilor să le fie protejată integritatea fizică şi să aibă siguranţa că nu sunt singure şi vulnerabile în faţa actelor brutale. Este datoria noastră faţă de ele, faţă de noi înşine şi faţă de generaţiile viitoare. Pentru aceasta este imperioasă nevoia de implicare a tuturor factorilor de decizie pentru a proteja femeile de violenţa îndreptată împotriva lor şi, mai ales ca femeile care sunt victime ale violenţelor de orice fel să poată beneficia de apărare, inclusiv prin asistenţă juridică gratuită, şi de protecţie socială, pentru a le aduce din nou la statusul pe care îl merită.”, a afirmat Claudia GîLîA, deputat PSD Dâmboviţa.
Deputatul Claudia Gilia va face demersuri pentru îmbunătăţirea cadrului legal, astfel încât femeile să fie foarte bine protejate împotriva violenţei
Date: