Conform datelor furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la nivel naţional, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. La data de 3 ianuarie 2018, potrivit centralizării făcute de CJAS Dâmboviţa, 99,4% din actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară au fost încheiate cu casa. Doar şase medici de familie din judeţul Dâmboviţa au refuzat să semneze. Este vorba despre şase medici care au cabinete în Târgovişte, Comişani, Corbii Mari. Ministrul Sănătăţii a avut numeroase întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie si a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi.
În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le-a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical şi au şi fost rezolvate. Reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătăţii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanţa de Urgenţă sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.
Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanţilor medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).
Mai mulţi bani va primi şi personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanenţă.
Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră cât este în prezent la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte de la 8 – 10 lei/oră cât este în prezent la 20 – 22,5 lei/oră.
Au crescut şi sumele alocate pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare ale centrelor de permanenţă de la 6.4 lei/oră/medic cât este în prezent la 20 lei/oră/medic şi a sumei alocate pentru medicamentele şi materialele sanitare din trusele de urgenţă ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic cât este în prezent la 4 lei/oră/medic.De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenţie de care vor beneficia pacienţii. În cadrul acestor programe, medicii de familie şi asistenţii medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită şi salarizare.
Legislaţia în vigoare prevede că asiguratul îşi poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât sa poată beneficia de servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera reţete compensate şi gratuite.
În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialişti în medicina primară şi vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceştia vor fi invitaţi la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta.
Dreptul asiguraţilor la servicii medicale primare decontate din fondurile de sănătate trebuie respectat
Date: