Controale ale inspectorilor DSVSA pentru verificarea cărnii congelate

Date:

Pentru a proteja sănătatea publică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a desfăşurat o nouă acţiune, având ca obiectiv verificarea cărnii congelate.
Desfăşurate în perioada 11-27 aprilie, aceste controale tematice se înscriu în suita de acţiuni inclusă în programul de monitorizare a acestui tip de produse, care a fost iniţiat la începutul anului trecut.
Reamintim că în luna februarie a anului trecut, prima acţiune întreprinsă în aces sens a fost aceea de informare operatorilor din industria alimentară, cu privire la datele obligatorii care trebuie puse la dispoziţia consumatorului în cazul comercializării produselor alimentare de origine animală congelate.
Tematica de control privind realizarea şi asigurarea trasabilităţii alimentelor comercializate, a fost extinsă, progresiv, pe parcursul desfăşurării acestui program, prin includerea de verificări privind respectarea cerinţelor specifice de igienă pe întreg lanţul alimentar.
Această acţiune amplă a vizat agenţii economici care deţin unităţi de tranşare, centre de reambalare, depozite frigorifice, depozite alimentare, supermar-keturi, hipermarketuri, magazine alimentare, restaurante, cantine, unităţi tip catering şi fast food etc.
Au fost verificate, în perioada menţionată, 1.742 de obiective, dintre care 153 de unităţi de tranşare a cărnii, 31 de unităţi de reambalare a cărnii roşii şi a cărnii de pasăre, 215 de unităţi de depozitare a cărnii şi 1.339 de unităţi de vânzare cu amănuntul.
Neconformităţile constatate cu prilejul controalelor au fost sancţionate prin aplicare unui număr de 149 de amenzi, care au însumat 192.720 de lei.
De asemenea, o cantitate totală de 1.746 de kg de carne a fost reţinută oficial de inspectorii sanitari veterinari, pentru absenţa documentelor care să demonstreze trasabilitatea.
Totodată, 3 unităţi au primit Ordonanţă de interzicere a desfăşurării activităţii, iar pentru alte 3 unităţi,au fost emise Ordonaţe de suspendare temporară a activităţii.
Dintre deficienţele constate şi sancţionate, menţionăm:
– Comercializarea cărnii în unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi temperatură;
– Nerespectarea cerinţelor privind manipularea şi depozitarea cărnii;
– Nerespectarea cerinţelor privind etichetarea şi asigurarea trasabilităţii.
Acţiunile ANSVSA cu această tematică, cuprinse în programul de monitorizare al produselor de origine animală congelate, vor continua în perioada următoare şi vor include verificări ale etapelor de producţie, prelucrare, distribuţie şi comercializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ingredientele riscante care se regăsesc în loțiunile pentru bebeluși

Loțiunile pentru bebeluși sunt esențiale pentru hidratarea și protejarea...

Angajatorii dâmbovițeni au 377 de locuri de muncă vacante

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot...

MORENARUL ANDREI IVAN S-A SĂTURAT DE CRAIOVA

Andrei Ivan are un mesaj clar pentru şefii Craiovei:...

SORANA CÎRSTEA A UITAT SĂ CÂȘTIGE

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea (34 de ani, locul...