Oamenii de afaceri germani nu mai cred orbeşte în Guvernul Merkel

Date:

angela-merkelGuvernul Germaniei nu se mai bucură de încrederea propriilor săi oameni de afaceri. Conform indicelui Ifo, principalul barometru al încrederii antreprenorilor germani, în aprilie, încrederea a scăzut la 104,4 puncte, înregistrându-se a doua scădere din acest an, după luna martie, când a ajuns la 106,7 puncte, după ce timp de patru luni la rând încrederea în Guvernul Merkel fusese în creştere. Analiştii speraseră ca nivelul încrederii să fie de cel puţin 106,2 puncte.
Pe de altă parte, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, începe deja să sondeze terenul deoarece vin alegerile generale. Astfel, conform unui studiu efectuat de Institutul Forsa, înainte de congresul Verzilor, 54% dintre ecologiştii germani sunt de acord cu realizarea unei alianţe cu CDU, partidul lui Angela Merkel. Din punct de vedere politic, este o variantă de alianţă ce a fost deja experimentată cu folos pentru ambele partide în guvernele regionale ale unor landuri, dar niciodată până acum la nivel federal. Manfred Gullner, directorul institutului Forsa, este de părere că electoratul Verzilor provine din clasa de mijloc sau, cum se spunea în urmă cu o sută de ani, din burghezia de mijloc, niciunul dintre membri neprovenind din rândurile proletariatului. Până în acest an CDU a respins orice alianţă cu Verzii, dar dacă CDU renunţă în mod radical la atitudinea sa, Verzii la rândul lor nu vor avea niciun motiv să respingă oferta politică”.
Totuşi, dacă se iau în calcul şi alte sondaje, Angela Merkel nu ar avea nevoie de această alianţă pentru a fi realeasă în funcţia de cancelar al Germaniei, deoarece alianţa partidului său cu FDP este preferată de 47% dintre alegătorii germani, ceea ce este suficient pentru Merkel ca să redevină în fruntea Bundestagului.
Principalul partid de opoziţie, SPD are un scor de 23% din rândul electoratului, iar Verzii, doar 14%. „Alternativa pentru Germania”, un nou partid ce reuneşte în cadrul său germanii ce se opun monedei euro, are doar 2%, insuficient pentru a pătrunde în Bundestag. Dacă Alianţa CDUFDP nu va obţine majoritatea voturilor în septembrie, Angela Merkel va fi din nou nevoită să recurgă la alinţa şi cu SPD ce a guvernat în perioada 2005 – 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A fost panică mare la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină la Spitalul Județean...

Ard câmpurile în tot județul Dâmbovița 

Incendiu puternic de vegetație uscată în orașul Răcari, sat...

Accident rutier produs în localitatea Teiș

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...