Despre ajutoarele de şomaj care întrec orice imaginaţie

Date:

baniA apărut de curând ştirea despre un ajutor de şomaj exorbitant de 6.000 de lei pe lună, care a lăsat mută multă lume în România. Este necesară o discuţie mai aprofundată despre cum ar trebui statul să colecteze şi să dise-mineze ajutoarele de şomaj şi în general contribuţiile sociale pentru a evita plata unor astfel de ajutoare de şomaj faraonice.
Practica din SUA limitează sumele care se dau ca ajutoare de şomaj şi ca pensii de asigurare din partea statului (la fel ca şi durata în timp a plăţii). Motivul pentru care fac asta este împingerea contribua-bilului pentru obţinerea unui nou loc de muncă în loc să trăiască bine din ajutorul de şomaj.
Însă în acelaşi timp limitează şi impozitul care este plătit pentru contribuţiile sociale. Ajutorul de şomaj este supus impozitării ca şi orice fel de altfel de venit, însă nu sunt percepute taxe de pensie sau de contribuţie la şomaj.
De exemplu, pen-tru tot ce trece de un venit anual de 113 de mii de dolari anual, guvernul fe-deral nu mai colectează taxe de asigurări sociale. Se consideră că indivizii cu un astfel de venit nu au nevoie de o pensie de la stat şi de aceea limitează şi valoarea contribuţiei la o valoare care este ajustată în fiecare an cu inflaţia.
Ajutorul de şomaj american este plătit săptămânal numai prin depunerea unei declaraţii pentru săptămâna respec-tivă. Dacă există venituri pentru săptămâna respec-tivă mai mult decât ajutorul de şomaj cuvenit, guvernul nu mai plăteşte nimic sau plăteşte diferenţa până la cuantumul ajutorului de şomaj.
Există penalităţi foarte serioase pentru con-tribuabilii care au un venit atât timp cât beneficiază de şomaj şi câştigă bani alături nedeclaraţi, inclusiv pedeapsa cu închisoare pentru evaziune fiscală.
În consecinţă, pen-siile de asigurare de stat şi ajutoarele de şomaj sunt limitate indiferent de venit şi asigură doar supravieţu-irea, nu şi un trai de lux.
Dacă cineva vrea o pensie mai mare de la stat atâta vreme cât are un venit mare şi foarte mare, nu poate obţine pensia respectivă decât dacă lucrează mai mulţi ani.
În acelaşi timp, guvernul federal încura-jează contribuabilii să facă contribuţii la un cont de pensie care este scutit de taxe, unde contribuabilul poate face investiţii, în ge-neral în fonduri mutuale de unde poate trage banii la pensioanare.
Contribuabilul poate contribui la un cont de pensie privat până la 13% din venitul anual sau o contribu?ie maximă anuală.
Dacă un principiu similar ar fi aplicat şi în România, la un ajutor de şomaj de să zicem 600 de lei pe lună maxim directorul respectiv probabil nici nu s-ar fi obosit să aplice pen-tru ajutor de şomaj şi banii ar rămâne statului pentru cineva care merită mai bine banii ăştia.
Poate că este tim-pul de discutat în România despre un nou sistem de asigurări sociale, căci actu-alul este învechit şi invită la abuzuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...