TÂRGOVIŞTENII AU MERS, ÎN JOIA MARE, PE CALEA LUMINII

Date:

DIGITAL CAMERA Ajunsă la a XlV-a ediţie, Calea Luminii este singura manifestare de gen din România şi se desfăşoară în fiecare an, în Joia Mare, la Târgovişte. Demarată cu ani în urmă de către artistul plastic Mihai Şerbănescu, acţiunea se bucură de anul trecut şi de binecuvântarea IPS Nifon Mitropolit al Târgoviştei, care, la finalul slujbei, Denia celor 12 Evanghelii, iese pe treptele Catedralei Mitropolitane şi aprinde prima candelă ce va porni Calea Luminii.
„Este o tradiţie aici la noi la Târgovişte, a spus IPS Nifon Mitropolit al Târgoviştei. Noi o numim Calea Luminii, dar vreau să precizez următorul lucru. Calea Luminii la Târgovişte a avut loc totdeauna joi seara, la Denia Celor 12 Evanghelii. Dacă lumina nu este în legătură cu sărbătoarea creştină, a patimilor şi Învierii Domnului, ea nu are semnificaţie deosebită. În cel mai rău caz este un spectacol interesant de făclii pe străzi. (….) Dar această Cale a Luminii este întotdeauna cu slujbele de la Catedrala Mitropolitană a Târgoviştei şi totdeauna în legătură cu semnificaţia Sfintelor Sărbători premergătoare Învierii Domnului. De aceea aceste făclii reprezintă de fapt Lumina. Mă bucur să spun, de pe treptele acestei catedrale, că Lumina este a lui Hristos! Dacă nu este lumină, vine întunericul. Dacă nu este bunătate, este răutate. Dacă nu este Iisus Hristos, DIGITAL CAMERADomnul nostru şi învăţătura lui, atunci este haos, minciună, corupţie şi tot ceea ce este mai rău în această lume. Lumina este cea care dă speranţă, ca urmare a iubirii. De aceea, dragi tinerei, vă felicit şi vă mulţumesc că aţi veni într-un număr aşa de mare în această seară. (…) Un rol important în această acţiune, în această seară, îl are un artist de mare sensibilitate de la noi din Târgovişte, profesorul Mihai Şerbănescu, care întotdeauna a însufleţit această manifestare şi mă bucur să dau binecuvântarea acestei ceremonii frumoase şi să binecuvintez pe toţi cei care sunteţi aici, să vă îmbrăţişez cu dragoste în numele sfintei noastre biserici. Dumnezeu să vă ajute şi să vă binecuvinteze! La mulţi ani, cu sănătate”, a rostit IPS Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei înainte de eveniment.
Prezent la această frumoasă manifestare, primarul Târgoviştei, Gabriel Boriga, a adăugat: „Ne bucurăm cu toţii de venirea Sfintelor Sărbători de Paşti. Vă adresez gândul bun al Primăriei, să fim mai buni, mai toleranţi, să fim mai omenoşi, să primim Lumina de la Dumnezeu mai înţelepţi. Mulţumesc Prea Sfinţiei Sale, mulţumesc lui Mihai Şerbănescu – cel care duce această Cale a Luminii prin toată ţara şi toată Europa de aici, de la Târgovişte. Vă invit pe toţi să aprindem câte o lumânare din cele 2014 pe care le avem în această seară. Este un eveniment cu care ne mândrim. Toată România vorbeşte, în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti, de Calea Luminii de la Târgovişte”.
După binecuvântarea primită, sutele de târgovişteni au pornit spre Piaţa Mihai Viteazul, şi de acolo pe bulevardul Carol I, aprinzând Calea Luminii în acordurile Doinei interpretate de inegalabilul Lorin Stănescu. VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum să te pregătești pentru venirea pe lume a primului copil

Venirea pe lume a primului copil este un moment...

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...