„Demonul din mine” – lecţie de dirigenţie în regim deschis

Date:

Cavaleri Vinului TargovisteElevii clasei a VlI-a din cadrul şcolii „Mihai Viteazul” din Târgovişte, coordonaţi de prof. diriginte Denisa Erculescu, au ales, la finalul săptămânii trecute, să desfăşoare ora de dirigenţie într-un alt loc decât şcoala, şi anume, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni. Subiectul pus în discuţie a fost unul cât se poate de actual şi, totodată, spinos -consumul şi traficul de droguri. Parteneri de discuţii le-au fost Raluca de 30 ani, George, de 25 ani, şi Florinel, de 25 ani, trei personae aflate în detenţie pentru astfel de probleme.
„Complice” la realizarea lecţiei de dirigenţie le-a fost echipa proiectului DINCOLO DE APARENŢE, reprezentată de agent şef principal de poliţie Victor Bucuroiu – Poliţia Municipiului Târgovişte, Stroe Constantin Răzvan – şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, subcomisar de penitenciare Camelia Herea – dir. adj. Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni (care a fost gazda lecţiei prin organizarea mesei rotunde „DEMONUL DIN MINE”), comisar de penitenciare Banu Nicolae – Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, subcomisar de penitenciare Oana Ciocodei -Penitenciarul de Femei Târgşor.
Cel mai trist cadou de Crăciun
Raluca (30 ani) a fost prima care a rupt barierele tăcerii dintre elevi şi invitaţi, prezentându-şi statutul actual -condamnare pentru trafic de droguri de mare risc, absolventă a unei instituţii de învăţământ superior.
„Eu am cerut să consum droguri, deşi cunoşteam riscul şi aşa, încet-încet, am ajuns să duc în stânga, să duc în dreapta, adică trafic. Aşa se numeşte ceea ce făceam”, le-a povestit Raluca elevilor.
„Aici am ales să fiu vizitată doar de familia mea, care a fost alături de mine şi m-a susţinut. Dumnezeu m-a băgat aici să mă salveze. Prietena mea cea mai bună a murit într-o zi de Crăciun de supradoză. Avea un magazin unde comercializa etnobotanice şi atunci a dat lovitura, a avut vânzări record.
Am puterea să pot repara ce am greşit, am putererea să trec mai departe, m-am maturizat mult. Îmi doresc să numai trec prin ceea ce am trecut şi nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu”, şi-a încheiat Raluca expunerea.
Alo, sunt George! Care George?
Următorul dintre cei care şi-a împărtăşit experienţa de viaţă a fost George, 25 ani, condamnat pentru o infracţiune săvârşită cu violenţă, cu urmări deosebit de grave.
„Uneori ignorăm lucrurile esenţiale de care avem nevoie. Îi ignorăm pe cei de lîngă noi. Dar eu, aici, nu pot face asta.
Îmi doream să fiu afară, în libertate, alături de prietenul meu cel mai bun. Dar el m-a trădat şi nu ştiu dacă mai pot să-l iert. Prietenii buni nu îşi mai sunt prieteni buni când dai de necaz, doar oamenii de calitate sunt prieteni, însă ei nu te lasă să ajungi să greşeşti. Într-o zi am ieşit la telefon, l-am sunat pe cel care îl consideram prieten şi am spus „- Alo, sunt George!”. De la capătul celălalt al firului mi-a răspuns sec vocea atât de binecunoscută mie: „-Care George? Este greşeală, nu te cunosc!”. Atunci mi-am cerut scuze, am închis şi m-am întors trist în celulă.
Familia a fost şi este alături de mine. Îmi pare rău că nu pot fi alături de ei, afară, să-mi îmbrăţişez nepoţii, părinţii.
Aici m-am întrebat în permanenţă, oare toate acestea chiar mi se întâmplă mie sau este vis? E greu, e trist. Aşa am început să citesc Biblia, lucru pe care în libertate nu l-aş fi făcut. Şi, uneori, găsesc răspunsuri la întrebările mele. Închisoarea m-a salvat de capcana drogurilor însă!”
„Tinerii interpretează adeseori greşit faptele care contravin normelor”, ne-a declarat agent şef de poliţie Victor Bucuroiu. „Pentru copii, se şterg uşor graniţele dintre faptele pedepsibile şi simplele lovituri, dacă acestea nu le-au fost explicate corect, din timp, şi nu li s-a vorbit clar atât despre urmările acestor fapte atât asupra lor, cât şi a părinţilor. Mulţi tineri pot fi ţinuţi departe de greşeli dacă părinţii şi alte persoane care se ocupă de educarea copilului ştiu despre ce este vorba şi acţionează rapid şi eficient pentru a-l opri să alunece pe o pantă greşită”, a mai precizat Victor Bucuroiu.
„Derularea unor activităţi ce presupune reintegrarea persoanelor care execută pedepse privative de libertate este unul din obiectivele proiectului „a concluzionat subcomisar de penitenciare Camelia Herea – dir. adj. Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni.
Părintele Liţă Savin, capelanul Penitenciarului, i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie ascultători, să fie alături de aproapele lor, „pentru că Dumnezeu ne ajută, ne călăuzeşte. Prin această activitate, se doreşte menţinerea legăturii persoanelor private de libertate cu exteriorul, ca bază solidă pentru reinserţia în comunitate, dezvoltarea nivelului de cultură generală şi oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber în scopul formării unor deprinderi prosociale, necesare dezvoltării personalităţii persoanelor private de libertate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...