Seminar privind protecţia animalelor în timpul transportului

Date:

Sub egida deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, în data de 11 iunie 2019, a avut loc la Bucureşti, seminarul internaţional privind protecţia animalelor în timpul transportului maritim, organizat de Comisia Europeană – TAIEX, în cooperare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor (ANSVSA).
Evenimentul a fost prezidat de către preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, şi a avut loc în contextul în care subiectul bunăstării şi protecţiei animalelor a fost intens promovat în ultimii ani, fiind iniţiate o serie de demersuri pentru implementarea prevederilor legislaţiei în domeniu, cu scopul evitări suferinţei inutile a animalelor.
În prezent, normele de bunăstare şi protecţie a animalelor în timpul transportului sunt reglementate la nivelul UE de către Regulamentul Consiliului nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului, iar pentru ţările membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) există recomandări privind protecţia animalelor în timpul transportului naval, rutier şi aerian.
Seminarul îşi propune să creeze o platformă de colaborare, oferind posibilitatea experţilor prezenţi de a face un schimb de experienţă şi bune practici, dobândite în domeniul protecţiei animalelor, în timpul transportului maritim.
În acest context, partea română a prezentat recenta iniţiativă de modificare a legislaţiei în domeniu, concretizată într-un proiect de ordin comun al Autorităţii şi Ministerului Transportului. După intrarea în vigoare a acestui act normativ, autorizarea mijloacelor de transport maritim pentru animale, se va realiza de către echipe mixte ANSVSA – Autoritatea Navală Română, iar valabilitatea autorizaţiei va fi de trei ani (în loc de cinci).
De asemenea, se ia în calcul modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte sancţiunile specifice, care pot merge până la suspendarea dreptului unei nave de a desfăşura acest tip de activitate.
Se urmăreşte ca, prin stabilirea unui nivel comun de înţelegere al bunăstării animalelor pentru toţi actorii implicaţi, prin promovarea bunelor practici naţionale, să se realizeze o aplicare uniformă a standardelor internaţionale din domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului, atât de către statele membre, cât şi de către ţările terţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ingredientele riscante care se regăsesc în loțiunile pentru bebeluși

Loțiunile pentru bebeluși sunt esențiale pentru hidratarea și protejarea...

Angajatorii dâmbovițeni au 377 de locuri de muncă vacante

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot...

MORENARUL ANDREI IVAN S-A SĂTURAT DE CRAIOVA

Andrei Ivan are un mesaj clar pentru şefii Craiovei:...

SORANA CÎRSTEA A UITAT SĂ CÂȘTIGE

Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea (34 de ani, locul...