După cum ştiţi, sâmbătă, 01.06.2013, la sediul F.R.F. din BUCUREŞTI a avut loc ADUNAREA GENERALĂ A F.R.F., la care au fost prezenţi delegaţi de la cluburile afiliate la
F.R.F.
Din partea clubului dâmboviţean au fost prezenţi preşedintele A.J.F., prof. EMIL TUDOR, directorul C.S.S., prof TĂNASE CĂTĂLIN, prof. MIHAI TĂTĂRANU (fotbal feminin), IONIŢĂ GHEORGHE
( FECHE), URBAN TITU, GABRIELA GRIGORE (CHINDIA TÂRGOVIŞTE), SEVERIN
ANGHELINU ( F.C.M. TÂRGOVIŞTE), prof. DAN DUMITRU ( GR. ŞC. AG. NUCET).
Aşa după cum era de aşteptat, toţi cei prezenţi aşteptam de fapt să vedem care este, care va fi viitorul fotbalului naţional.
Cum în târg circulă o vorbă, „a rămas ca la început”, adică totul este neclar, nu se ştie nici acum, concret, precis, cum vor arăta Liga 1, a 2-a, a 3-a (?!).
Cine promovează, cine retrogradează, din câte echipe vor fi alcătuite seriile din divizia A, B, sau C.
Au fost, în acest sens, discuţii aprinse, cu trimitere la R.O.A.F., la unele hotărâri sau decizii ale COMITETULUI EXECUTIV. Fiecare parte zice că are dreptate, că se respectă R.O.A.F.-ul, numai că nu s-a ajuns la o concluzie comună. Sunt cluburi care şi-au înaintat memorii la TAS, dar şi la COMISIA DE DISCIPLINA A F.R.F. După ce acestea vor fi judecate, abia atunci se va şti cum va arăta noua configuraţie a celor trei categorii valorice din fotbalul naţional.
Până în acest moment, Liga I este posibil să fie alcătuită, pentru ediţia 20132014, din 16 sau 17 echipe, în funcţie de hotărârile de la TAS.
Se ştia că Liga a 2-a va fi compusă din două serii a 14 echipe. Acum, din atâtea bulversări, se preconizează că seria I să aibă 15 echipe, iar seria a Il-a – 16, dacă „U” CRAIOVA se va înscrie în Liga a 2-a.
în ceea ce priveşte Liga a 3-a, se pare că aici se stă mai bine, adică s-a zis că rămân 4 serii a 18 echipe, urmând ca, din cele care au încheiat competiţia, F.R.F. să aleagă 51 de echipe, iar după meciurile de baraj, alte 21, în total 72 de echipe.
Până aici este bine, dar aşa cum arată astăzi fotbalul naţional, îmi este greu de crezut că, din cele 21 de echipe preconizate a se înscrie în Liga a 3-a în urma „barajului”, vor veni toate.
Experienţa noastră ne spune că nu vor fi mai mult de 10-15 echipe care vor rămâne în competiţie, restul se vor retrage, urmând ca din nou să înceapă campionatul cu echipe mai puţine în unele serii, şi iar va fi haos, ca în ediţia precedentă.
Ba, mai mult, articolul 20 – „LOCURI VACANTE” nu mai există în R.O.A.F., şi F.R.F
nu dă semne că l-ar introduce din nou. în acest fel nu dă posibilitatea unor cluburi din Liga a 3-a care au retrogradat, dar au potenţă financiară, să continue campionatul.
Cunosc multe cluburi în această situaţie. Aici F.R.F. greşeşte din nou, deoarece va începe ediţia tot cu echipe mai puţine în unele serii, iar până la final vor rămâne sub numărul necesar stabilit iniţial.
Dacă ne luăm după actualul R.O.A.F., care se zice că este valabil (editat în 2011), o echipă, ca să promoveze, are nevoie de minim 22 de jocuri într-un campionat. Or UNIREA TĂRLUNGENI a promovat cu doar 18 meciuri, ceea ce contravine regulamentului actual (?!).
Sau în conformitate cu art. 34, alin. 2 din regulamentul de organizare, se specifică clar: echipele din Liga a 2-a şi a 3-a sunt obligate să participe în cadrul campionatului naţional şi judeţean de juniori cu 5, respectiv 3 echipe de juniori. Adică în Liga a 2-a este obligatoriu să ai juniori A, B, C, D, E, iar în Liga a 3-a, juniori C, D, E.
Dacă nu îndeplineşti una dintre aceste condiţii, F.R.F. depunctează echipa de seniori cu 9 puncte.
în 30 de zile după începerea campionatului, A.J.F.-urile sunt obligate să informeze F.R.F. că un club sau altul nu respectă precizările art. 34, pentru ca apoi F.R.F. să depuncteze cu 9 puncte clubul vinovat.
Am specificat acest aspect, din art. 34, deoarece URBAN TITU poate să scape de retrogradare dacă unor cluburi din seria a 2-a, care nu au participal cu juniori C, D, E în campionatele judeţene, s-ar aplica art. 34 şi o penalizare de 9 puncte, ceea ce i-ar urca pe cei de la URBAN TITU pe un loc mai sus de 9. Pentru acestea, conducerea URBANULUI trebuie să depună memorii la COMISIA DE DISCIPLINĂ A F.R.F. şi să facă dovada că acele cluiburi incriminate nu au respectat art. 34.
Este cea de-a doua şansă a celor de la TITU de a evita retrogradarea, că prima ar
fi cea cu „LOCURI VACANTE”,
dacă F.R.F. se răzgândeşte şi-l va introduce din nou.
De altfel, în
ADUNAREA GENERALĂ s-a
discutat mai mult despre cât s-a cheltuit în anul trecut şi cât se vor cheltui în acest an. Problemele stricte, care interesau pe toţi cei prezenţi, au rămas tot „în coadă de peşte”. Urmează pe 11 iunie o nouă
şedinţă a COMITETULUI
EXECUTIV, care va stabili cum rămâne cu multitudinea problemelor cu care se confruntă fotbalul românesc.
Un alt punct extrem de important şi încă nerezolvat, nediscutat, este şi acela cu „juniorul” de la Liga 2-a şi a 3-a. Până acum s-a jucat cu 2, respectiv 3 jucători sub 21 de ani. în iarnă, la întâlnirea de la MOGOŞOAIA, s-a pus problema renunţării la cei 3 jucători sub 21 de ani, în schimbul folosirii unui singur junior, respectiv 2 juniori la Liga a 3-a, asta înseamnând jucători născuţi în anul 1995 şi mai mici.
Este foarte important de ştiut şi acest aspect, deoarece, în cazul „juniorilor”, cluburile care nu îi au trebuie să-şi „procure” 4-5 juniori pentru Liga a 3-a. Dar până atunci va trebui să mai aşteptăm deciziile
COMITETULUI EXECUTIV din
11 iunie, care sperăm să pună capăt acestor speculaţii, să ştie fiecare încotro o ia, ce regului se vor aplica în noua ediţie
2013-2014, că actualul R.O.A.F. ori este depăşit ori nu se doreşte respectarea lui…
ADUNAREA GENERALA ORDINARA A FEDERAŢIEI ROMÂNE DE FOTBAL
Date: