Guvernul a modificat prevederile privind acordarea indemnizaţiei pentru şomajul ethnic şi în sport

Date:

Starea de urgenţă se menţine pe teritoriul României, iar cel mai probabil măsura va fi prelungită de către preşedintele Klaus lohannis până pe data de 17 mai 2020. Pe durata acestei perioade contractele de activitate sportivă sunt suspendate, iar participanţii vor beneficia de o indemnizaţie din partea Guvernului.
Stabilită iniţial prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 30/2020, indemnizaţia se acorda în cuantum 75% din venitul participantului la activi

tatea sportivă, plafonată la suma de 4.071,75 lei fără a fi impozitată. Guvernul a revenit asupra cuantumului indemnizaţiei prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 32/2020 prin care s-a modificat în totalitate articolul XV din OUG
nr. 30/2020.
Ca urmare a modificării, s-a stabilit impozitarea indemnizaţiei cu plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate, conform Codului Fiscal. Cu toate că sportivii vor fi îndreptăţiţi la 75% din câştigul salariului mediu brut, impozitul se va raporta la

suma de 100% adică la 5.429 lei. Practic un sportiv care câştigă peste 5.429 lei lunar va primi o indemnizaţie de 75% adică 4.071,75 lei din care se va impozita 542,9 lei (10% impozit), 520 lei contribuţia de asigurări sociale respectiv 208 lei contribuţia de asigurări sociale de sănătate. După ce scădem impozitul şi contribuţiile în cuantum total de 1.270,9 lei, sportivul va primi încasa o indemnizaţie în cuantum maxim de 2.800,85 lei (580 euro).
Cu alte cuvinte indemnizaţia a fost micşorată de către Guvern cu 1.270,9 lei (263

euro). Măsura a fost luată, cel mai probabil, după calcularea impactului pe care acest ajutor îl va avea asupra bugetului naţional. Conform informaţiilor noastre, la nivelul federaţiilor sunt înregistrate aproximativ 25.000 de contracte de activitate sportivă, iar dacă fiecare sportiv ar fi încasat o indemnizaţie maximă ar fi echivalat cu 21.081.421 milioane euro pe care Guvernul ar fi trebuit să-i suporte lunar pe timpul stării de urgenţă.
Pentru a compensa măsura impozitării sportivilor, Guvernul a introdus un nou articol legislativ care prevede că suplimentar de indemnizaţia acordată de Guvern, structura sportivă şi participanţii la activitatea sportivă „au posibilitatea de a negocia şi stabili de comun acord plata de alte indemnizaţii compensatorii acordate de structura sportivă care să compenseze diminuarea contraprestaţiei financiare.”
Practic Guvernul a pus pe umerii structurilor sportive negocierea acordării unor indemnizaţii compensatorii către participanţii la activitatea sportivă, în cazul în care aceştia sunt nemulţumiţi de diminuarea sumelor de bani ce urmează să fie primite cu titlu de somaj tehnic. Ministrul Tineretului şi Sportului a emis un ordin pentru reglementarea acordării sumelor de bani către sportivi. Conform acestuia, structurile sportive au obligaţia de a depune, începând cu data de 01.04.2020 la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, o cerere semnată de reprezentantul legal alături de o declaraţie pe proprie răspundere şi o listă cu participanţii la activitatea sportivă cărora le-au fost suspendate contractele. Plata indemnizaţiei se va face de către stat către structurile sportive în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, prin virament bancar, iar plata către sportivi se va realiza în maximum 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum să te pregătești pentru venirea pe lume a primului copil

Venirea pe lume a primului copil este un moment...

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...