ROMEL MUSA, DESPRE VIITORUL JUDO-ULUI: „SINCER, NU ÎMI POT IMAGINA SPORTIVII LUPTÂND CU MASCA LA GURĂ!”

Date:

” Este una dintre cele mai negre perioade din istoria sportului. Cum consideri că va arăta fenomenul sportiv după depăşirea acestei pan-demii?
” Plecând de la premisa ,,ce nu te omoară, te întăreşte”, părerea mea este ca sportul îşi va urma traiectoria normală, în ceea ce priveşte pregătirea sportivilor, în plan financiar cred că vor exista schimbări majore (prin evaluarea corectă a valorii sportive). Prin anii 80/90, SIDA făcea ravagii, celebru fiind cazul baschetbalistului Earwin „Magic” Johnson. Vi s-a părut că a disparut sportul?
” Judo-ul este un sport de contact. Cum crezi că se vor schimba lucrurile în judo în viitor?
” Sincer, nu prea îmi pot imagina sportivii luptând cu masca la gură şi cu mănuşi în mâini, în condiţiile în care te

sufoci şi aşa in cele 4 minute, cât ţine o luptă. În anii ’80, dacă adversarul era infectat cu SIDA şi în timpul luptei intrai în contact cu sângele lui… De obicei , sportivii dobândesc prin antrenament o rezistenţă mai mare la boli, prin întărirea sistemului imunitar, prin fortificarea organismului fizic şi psihic, dar să nu uităm că ei fac un control medical periodic, la medicina sportivă. Contact exista în majoritatea sporturilor atât la cele de echipă (Fotbal, Baschet, Rugbi, Handbal etc.) cât şi la cele individuale (Lupte, Box, Judo), exceptând cele cu fileu (tenisul, voleiul), popice etc. Ca o părere personală, când vom face validarea documentelor la Campionatele Naţionale, cred că vom fi obligaţi să prezentăm şi rezultatul testului de COVID 19, momentan până la apariţia unui vaccin, sau până la dispariţia acestui virus.
” Ce competiţii importante ar fi trebuit să se

desfăşoare în această perioadă pentru sportivii clubului nostru?
” Pe noi ne-a lovit extrem de rău această pandemie. în luna martie erau programate toate comprtiţiile importante. La începutul lunii am participat la Campionatul Naţional de Tineret U23, unde am obţinut o medalie de bronz prin Eric Pătulea la +100 kg. Pe 21 martie aveam Campionatul Naţional de SENIORI – unde aveam ca obiectiv obţinerea unei medalii prin sportivul Gogu Dragoş, sportiv care la ultimile două ediţii ale C.N. SENIORI a pierdut în finala mică. Pe 28 martie trebuia să participăm la Campionatul Naţional de Juniori I. U21 – competiţie la care mizam pe cel puţin 3 medalii (dintre care şi un titlu de campion) toţi sportivii fiind în ultimul an de juniorat. De ce spun asta. Pentru că în ultimii 2 ani erau medaliaţi la C.N.Juniori, Temelie Mihai fiind vicecampionul categoriei 81 kg, de

anul trecut iar anul ăsta trăgeam la locul I. în mai, sportiva Stănescu Ioana trebuia să participe la Campionatul Balcanic de U18 -Turcia, ca urmare a locului II obtinut la C.N.
Cadeţi U18.
” Cât de afectat consideri că va ieşi judo-ul românesc după criza provocată de COVID-
19?
” în funcţie de cât o să dureze izolarea. Dacă alte naţiuni încep pregătirea înaintea noastră, atunci vom porni cu un handicap abordarea turneelor de calificare la JO -TOKIO 2021. Cred că specialiştii din cadrul FR JUDO şi aici mă refer la directorii tehnici, antrenorii de Loturi, şi-au creionat o strategie de pregătire a sportivilor atât pe perioada pandemiei, cât şi imediat după reluarea activităţii.
” Cât de des comunici cu sportivii tăi în această perioadă?
” Atât cât este posibil – avem noroc cu facebook-ul, locul în care eu le postez diverse filmuleţe în care sunt exemplificate exerciţii de pregătire fizică cu greutatea proprie sau cu diverse aparate, filmuleţe motivaţionale cu şi despre judo. în principiu, sportivii mari ştiu ce au de făcut, ştiu să-şi dozeze exerciţiile. Cel mai des sunt sunat de părinţii copiilor de la grupele mici, care mă tot întreabă când începem activitatea.
” E o modă a comunicării şi chiar antrenamentelor online. Ce părere ai despre acest mod de continuare a activităţii pe timpul pan-demiei?
” Este o variantă de avarie, însă, în judo (unde, pe lângă o oarecare pregătire fizică şi nişte Tandoku Renshiu), eu nu o văd prea eficientă. Până nu-l vezi şi nu îl simţi pe sportiv, până nu conduci pregătirea din mijlocul sportivilor, până nu simţi pulsul SĂLII- să fim serioşi, nu poţi spune că acela este antrenament. Aşa ne mutăm în mediul virtual şi ne întrecem pe PS4, cu consola în mâini. şi uite cum scăpăm de covid .şi de obezitate, şi alte boli derivate. Specialiştii spun că „simţul kimonoului dispare în 72 de ore” – aşa că prin acest antrenament nu fac decât TONIFIERE.
” Ce le transmiţi colegilor tăi antrenori, dar mai ales sportivilor pe care-i pregăteşti?
” Pe toţi colegii mei, de la toate disciplinele sportive îi îndemn să fim UNIŢI, poate mai mult ca niciodată. Să dispară rivalitatea care ne-a dezbinat şi să o apreciem doar pe cea sportivă, să fim mult mai responsabili. Sportivilor mei le spun că vom avea o vară lungă de pregătire. Sper şi cred că Federaţia o să mute competiţiile sportive din această perioadă, în toamna acestui an.
” Cât de mult aşteaptă Romel Muşa să revină în sala de antrenament?
” Pentru profesorul Romel Muşa, Judo-ul este „un mod de viaţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum să te pregătești pentru venirea pe lume a primului copil

Venirea pe lume a primului copil este un moment...

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...