Zilele trecute, în Sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a avut loc o întrunire organizată de Centrul Antidrog Dâmboviţa, unde a fost prezentată o sinteză a principalelor tendinţe şi evoluţii ale fenomenului drogurilor în România, raportarea fiind pentru anul 2012.
„Deşi se înregistrează creşteri uşoare faţă de anul anterior, atât pentru admiterile la tratament, cât şi pentru urgenţele medicale în cazul consumului de droguri, acestea sunt de natură să indice o continuare a caracteristicilor fenomenului la nivelurile observate în anul anterior”, a declarat inspector de poliţie Nicoleta Bobe, coordonator Centrul Antidrog Dâmboviţa.
„Observată la sfârşitul anului 2011, epidemia HlV în rândul consumatorilor de droguri injectabile provoacă în continuare îngrijorarea autorităţilor. La nivel naţional, 31% din totalul cazurilor noi depistate cu HlV în 2012 pentru toate categoriile de risc provin din rândul consumatorilor de droguri injectabile. în rândul persoanelor admise la tratament, se înregistrează o I creştere de aproape 3 ori a I prevalenţei HlV. Prevalenţă I infecţiei HVC de 82,4% (faţă de I 68,5% în 2011) plasează I România în rândul ţărilor europene cu o prevalenţă foarte crescută pentru acest tip de infecţie. Pentru infecţia HVB, se remarcă o creştere bruscă a prevalenţei în rândul persoanelor admise la trata- | ment: de la 15,0% în 2011, la 24,5% în 2012.
Deşi uşor crescut, numărul cazurilor de deces asociate consumului de droguri este încă sub nivelul anilor 20072010. S-au schimbat doar cauzele deceselor, nu şi numărul acestora. Această evoluţie reprezintă expresia elocventă a schimbării tiparelor de consum, mai ales „substituirea” drogurilor consacrate -heroină în special – cu SNPP, care au un potenţial tanatoge-nerator direct mai scăzut.
De asemenea, se înregistrează în continuare un număr mult crescut de decese indirecte, tocmai ca o confirmare suplimentară a celor prezentate în cazul indicatorilor anteriori. În planul ofertei de droguri, are loc o menţinere a indicatorilor specifici -infracţionalitatea la regimul drogurilor şi piaţa drogurilor – la nivelurile stabilite în anul anterior. Astfel, cantitatea totală capturată cunoaşte o creştere semnificativă faţă de anul anterior.
Numărul persoanelor cercetate pentru infracţiuni la regimul drogurilor cunoaşte o uşoară creştere, ca şi cel al persoanelor trimise în judecată. Datele confirmă încă o dată relaţia de cauzalitate care există, în general, între cererea şi oferta de droguri.
Cele mai multe dintre cazurile noi admise la tratament în anul 2012 s-au prezentat pentru consumul de SNPP (34,2%). De asemenea, acestea sunt menţionate cel mai frecvent şi de către persoanele admise la tratament în anul 2012 pentru policonsum (23,7%). Din totalul cazurilor de urgenţe medicale atribuite consumului de droguri ilicite în anul 2012, în 67,7% dintre cazuri s-a raportat consum (exclusiv sau policonsum) de substanţe noi cu proprietăţi psi-hoactive. În ceea ce priveşte decesele asociate consumului de droguri, se înregistrează un fenomen de recrutare a populaţiei tinere către consumul de substanţe cu statut juridic incert, cu potenţă limitată de inducere de supradoze, dar un excepţional risc de deteriorare somato-psihică accelerată.
În cursul anului 2012, s-a înregistrat o scădere semnificativă a cantităţilor de SNPP confiscate (1,5 kg), faţă de cele din anul 2010 (125,14 kg) şi anul 2011 (4,96 kg). Aceste rezultate se datorează continuării Programului de măsuri pentru combaterea comercializării şi consumului substanţelor/produselor noi cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii nr. 5/1194 din 18.02.2011, punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. Solicitările de servicii specializate ca urmare a consumului de droguri înregistrate la CPECA Dâmboviţa, în 2013, pe sem. l, sunt în număr de 33 nou admişi, din care: alcool – 25, SNPP – 7 şi heroină – 1″, a mai precizat Nicoleta Bobe.
SlTUAŢIA DROGURILOR ÎN ROMÂNIA, ÎN ANUL 2012
Date: