PRECIZĂRI ALE MINISTRULUI IONUŢ STROE REFERITOARE LA RELUAREA ACTIVITĂŢII SPORTIVE

Date:

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului, a organizat marţi, 5 mai, o conferinţă de presă în care a vorbit despre condiţiile în care cluburile profesioniste pot relua antrenamentele de la data de 15 mai.
Ministrul a subliniat faptul că momentan nu se vorbeşte despre reluare competiţiilor, ci doar despre o perioadă de pregătire, după pauza lungă cauzată de pandemia de coronavirus.
După 15 mai, activitatea sportivă va începe gradual, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
Propunerea noastră conţine o serie de măsuri generale, foarte uşor de înţeles. E vorba de distanţarea între persoane şi despre norme de igienă.
Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate şi trebuie să ţinem cont de evoluţia ei. Nu vom vorbi azi despre reluarea competiţiilor, ci despre faza de pregătire. Pentru moment, bazele şi sălile sportive nu se vor redeschide.
Sportivii vor sta într-un regim închis şi-şi vor desfăşura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spaţii de cazare, bucătărie, spaţii medicale, terenuri de antrenament, săli de forţă sau alte utilităţi. Baza

sportivă are nevoie de personal administrativ şi de suport care să_ fie utilizat prin rotaţie, în ture de 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri şi reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie şi zonele medicale. Trebuie să existe şi spaţii pentru persoanele suspecte de COVID-19.
De asemenea, pentru a a relua activitatea sportivă, un club este obligat să respecte 4 etape:
Condiţiile descrise de noi reprezintă un prag minimal sub care în această etapă nu se poate coborî. Ce trebuie să facă un club pentru a reveni la antrenamente? Antrenamentele vor putea fi reluate gradual, respectând 4 etape:

  1. pregătirea preliminară
  2. sesiuni individuale în cantonament
  3. sesiuni de antrenament în grupe mici
  4. sesiune de antrenament colectiv. Vor fi trei categorii de persoane în
    această perioadă:
  5. Persoanele care necesită măsuri de protecţie crescută: antrenorii, jucătorii, medicii şi terapeuţii.
  6. Personalul administrativ, cel de suport, personalul din bucătărie. Ei vor lucra în ture de 14 zile.
  7. Măsuri reduse de protecţie: cei care se ocupă de securitate şi de bază, care nu vor avea accces. Pentru ca sportivii

să-şi reia antrenamentele, ei trebuie, în
mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieşirea din izolare, aceştia trebuiesc testaţi pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admişi în bazele de cantonament desemnate.
Stroe a vorbit şi despre testarea sportivilor împotriva COVID-19 şi modul în care sportivii vor putea efectua deplasarea spre bazele de antrenament:
Transportul sportivilor de acasă spre locul de cantonament se va face, de preferinţă, cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. Medicii vor face un triaj epidemiologie vor testa temperatura, vor identifica eventuale simptome. În cazul în care indentifică siptome, medicul îi va interzice jucătorului participarea la antrenament.
Testarea pentru COVID-19 se va efectua în orice moment, la recomandarea medicului care însoţeşte echipa în cantonament. Staff-ul nu se schimbă şi nu interacţionează decât online până la faza a patra, cea a antrenamentelor colective.
Vorbim despre reluarea pregătirii, nu despre activitatea de sport în masă. Regulile pot fi relaxate, dar, în acest moment, preferăm să nu estimăm nimic. Vom face periodic, din două în două săptămâni, o reevaluare a situaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier grav produs în afara localității Comișani

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost informați cu...

RAR și polițiștii dâmbovițeni au desfășurat ample controale 

 Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița,...

PERCHEZIȚII în municipiul Târgoviște 

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului...

Coliziune  pe DN 71, pe raza localității Bâldana

Din primele verificări efectuate, polițiștii au constatat că un...