SCHIMBARE ÎN SISTEMUL DE PROMOVARE ÎN LIGA A III A

Date:

Odată cu anunţul „îngheţării” campionatului Liga 3, ediţia 2019/2020, şi desemnarea modului în care se va promova în Liga 2, Federaţia Română de Fotbal a transmis şi noua strategie făcută pentru deciderea echipelor care urcă în această vară din Liga 4. Barajele de promovare stabilite în luna februarie vor fi anulate, federaţia urmând a stabili, printr-o nouă tragere la sorţi, 14 mini-grupe de câte trei echipe campioane judeţene. Cele 14 câştigătoare ale noilor baraje vor promova în Liga 3, însă şi multe dintre echipele clasate pe locul 2 în mini-grupe au şansa să ajungă în cel de-al treilea eşalon, pentru a completa locurile rămase vacante, scrie liga2.prosport.ro.
Forul condus de Răzvan Burleanu a anunţat, luni seară, că va da liber Asociaţiilor Judeţene de Fotbal, respectiv Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti să îşi desemneze fiecare echipa campioană în Liga 4, adică reprezentanta la barajul de promovare în Liga 3, însă le atenţionează că va analiza modalitatea în care o vor face, putând chiar refuza participarea la acestă mini-grupă dacă nu constată „o procedură transparentă, nedis-criminatorie şi în care principiul meritului sportiv să primeze.”
Actualele 21 de baraje vor fi anulate, FRF organizează 14 mini-grupe de baraj din câte trei echipe campioane. Câştigătoarele promovează, dar şi cele mai bune echipe de pe locul 2 au şanse mari să joace în Liga 3
Aşa cum Liga2.ro a anunţat în exclusivitate, actualele dueluri de baraj dintre campioanele Ligii 4 vor fi anulate, iar federaţia va organiza o nouă tragere la sorţi pentru stabilirea a 14 mini-grupe de promovare. În fiecare mini-grupă se vor întâlni câte trei echipe campioane judeţene, iar câştigătoarea va accede în Liga 3. Astfel, nu vor mai promova 21 de cluburi din prima, aşa cum era până acum, ci 14, informează liga2.prosport.ro.
Însă, şi cele mai bune cluburi care vor încheia pe locul 2 mini-grupa din care vor face parte, departajate pe baza unor anumite criterii precum punctaj sau golaveraj, vor avea şi ele

şansa de a urca în Liga 3, dacă vor fi locuri vacante. Numărul celor care vor promova din Liga 4 devine, astfel, nesigur în acest moment, FRF urmând a primi echipe până când va completa o Liga a 3-a cu 90 de competitoare.
Data limită pentru desemnarea campioanelor, data la care va fi efectuată noua tragere la sorţi pentru stabilirea barajelor, cât şi datele la care se vor disputa meciurile nu au fost încă stabilite de FRF.
Liga 3 cu 90 de cluburi în ediţia 2020/2021
Viitorul sezon al Ligii 3, ediţia 2020/2021, se doreşte a avea cinci serii a câte 18 echipe, deci va fi mai numeros cu zece cluburi decât cel actual, care a fost format din cinci serii a câte 16 cluburi.
Trei echipe vor pica din Liga 2, 77 din 80 au rămas active în Liga 3, 14 vor promova din Liga 4, iar locurile vacante până la 90 vor fi completate cu alte cluburi care vor participa la mini-grupele de baraj, cele situate pe locul 2.
Data de începere a noului sezon nu e stabilită momentan.
Cum se promovează din L4
” Din Liga 4 în Liga 3 vor promova 14 echipe, câştigătoarele mini-grupe de baraj în trei între reprezentantele judeţelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-
grupă.
” Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui judeţ în parte/a Municipiului Bucureşti la barajul de promovare în Liga 3 va fi stabilită şi comunicată în timp util.
” FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a judeţelor/Municipiului Bucureşti, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscrimina-torie şi în care principiul meritului sportiv să primeze.
” Tragerea la sorţi pentru stabilirea mini-gru-pelor aferente barajului pentru promovarea în

Liga 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu menţiunea că se păstrează împărţirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menţionat.
” Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga 3 în Liga 2 vor fi de asemenea anunţate ulterior. Federaţia Română de Fotbal monitorizează în continuare situaţia privind pandemia COVID-19 şi va programa partidele în funcţie de situaţia la nivel naţional.
Cum va arăta viitorul sezon de L3
” Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formaţii retrogradate din Liga 2 (două formaţii s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiţie).
” Prin excepţie de la prevederile art. 18 alin
1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
” În situaţia în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă şi ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul
2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
” Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga 3 nu se înscrie în competiţie, nu îndeplineşte condiţiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiţiei Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă.
Cele şapte regiuni şi meciurile de baraj pentru promovarea în Liga 3 (care vor fi

anulate) rezultate în urma tragerii la sorţi efectuate în luna februarie:
Regiunea 1, Nord-Est: Vaslui – Bacău, Botoşani – Suceava, Neamţ – Iaşi;
Regiunea 2, Nord-Vest: Sălaj – Bihor, Maramureş – Bistriţa Năsăud, Cluj – Satu Mare;
Regiunea 3, Centru: Sibiu – Harghita, Alba

  • Braşov, Mureş – Covasna;
    Regiunea 4, Vest: Timiş – Mehedinţi, Arad
  • Caraş Severin, Gorj – Hunedoara;
    Regiunea 5, Sud-Vest: Dolj – Olt, Teleorman – Argeş, Vâlcea – Dâmboviţa;
    Regiunea 6, Sud: Prahova – Călăraşi, Giurgiu – Bucureşti, Ilfov – Ialomiţa;
    Regiunea 7, Sud-Est: Tulcea – Constanţa, Vrancea – Galaţi, Buzău – Brăila.
    Conform anunţului făcut de FRF, zonele geografice actuale vor fi păstrate pentru noua tragere la sorţi care va stabili mini-grupele de baraj. Astfel, fiecare regiune dintre cele şapte va da câte două mini-grupe de promovare în Liga 3.
    Steaua, cea mai importantă echipă prezentă la baraj
    Cel mai important club din Liga 4 care va juca la barajul pentru promovare în Liga 3 este Steaua Bucureşti (FOTO), liderul autoritar al acestui sezon în campionatul Bucureştiului, clubul care nu are cum să nu fie declarat de către AMFB campioana acestei ediţii
    2019/2020.
    Steaua are maximum de puncte după 18 etape şi e la un avans de şapte puncte de a doua clasată FC Rapid 1923 2.
    Aceasta nu va mai întâlni reprezentanta judeţului Giurgiu, ci va afla, de această dată, după o nouă tragere la sorţi, alţi doi adversari pe care trebuie să îi învingă pentru a accede în Liga 3. Din „Regiunea 6 – Sud”, din care face parte echipa „militară”, poate pica în mini-grupa de baraj cu reprezentanta Ligii a 4-a din Prahova, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov sau Ialomiţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier grav produs în afara localității Comișani

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost informați cu...

RAR și polițiștii dâmbovițeni au desfășurat ample controale 

 Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița,...

PERCHEZIȚII în municipiul Târgoviște 

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului...

Coliziune  pe DN 71, pe raza localității Bâldana

Din primele verificări efectuate, polițiștii au constatat că un...