Plan de acţiune privind consolidarea competitivităţii industriilor europene ale apărării şi securităţii. Într-o perioadă în care Europa se confruntă cu noi provocări în materie de securitate, statele membre fac eforturi mari pentru a-şi dota corespunzător forţele armate. Operaţiunile derulate recent în Libia au scos în evidenţă deficienţe semnificative la nivelul capacităţilor militare esenţiale. Comisia Europeană propune un plan de acţiune pentru creşterea eficienţei şi competitivităţii industriei apărării.
Importanţă strategică
Garantarea securităţii cetăţenilor este principalul motiv care stă la baza eforturilor de consolidare a capacităţilor de apărare, însă nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că industria apărării este importantă şi din punct de vedere economic. În 2012, acest sector oferea 400.000 de locuri de muncă directe, alte 960.000 indirecte şi avea o cifră de afaceri de circa 96 de miliarde de euro. Europa trebuie însă să facă faţă unei concurenţe acerbe pe piaţa apărării. Brazilia, Rusia, India şi China (aşa-numitele ţări „BRIC”) alocă din ce în ce mai multe resurse acestui domeniu.
Reducerea costurilor
Echipamentele din domeniul apărării sunt extrem de costisitoare, iar bugetele destinate acestui sector, ca şi celelalte cheltuieli publice, sunt afectate de reduceri. În perioada 2001-2010, cheltuielile UE în domeniul apărării au scăzut de la 251 de miliarde de euro la 194 de miliarde. Reducerile au afectat în mod special cercetarea, sector care, în ciuda importanţei cruciale pe care o are în abordarea ameninţărilor emergente, s-a confruntat cu o scădere a bugetului de 14% în perioada 2005-2010. Creşterea cooperării la nivelul UE ar contribui la reducerea costurilor. De exemplu, ţările UE au 16 tipuri diferite de fregate. Dacă toate ar avea acelaşi model, pentru fregate sau orice alt echipament, ar putea realiza economii de scară.
Propunerile Comisiei
Planul de acţiune este menit să consolideze cooperarea la nivelul UE în ceea ce priveşte echipamentele de apărare, creşterea competitivităţii şi crearea de noi legături între sectoarele cercetării din domeniul civil şi militar (de exemplu, metode de detecţie chimică, biologică, radiologică şi nucleară, sisteme aviatice pilotate de la distanţă). Alte iniţiative sunt destinate întreprinderilor mici din sectorul apărării, pentru a le ajuta să utilizeze în comun infrastructura, să promoveze competenţele căutate pe piaţa muncii şi să îşi asigure materiile prime vitale. Elaborarea politicilor în domeniul apărării este responsabilitatea statelor membre. Acestea colaborează însă prin intermediul politicii externe şi de securitate a UE pentru a dezvolta capacităţi civile şi militare care să contribuie la o prevenire mai eficientă a conflictelor şi la o mai bună gestionare a crizelor. Apărarea intră în aria de acoperire a acestei politici.
INDUSTRIA EUROPEANĂ DE APĂRARE
Date: