AnuI viitor, tinerii se pot înscrie în programuI Erasmus+

Date:

targovisteErasmus+, noul program al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, care ar urma să fie aprobat de Parlament şi de Consiliu în această toamnă, va fi lansat în ianuarie 2014. El înlocuieşte atât programul de învăţare pe tot parcursul vieţii, cât şi programele UE de mobilitate internaţională în învăţământ. Structura sa optimizată va oferi un plus de eficienţă, reducând costurile. Cu un buget total de circa 14,5 miliarde EUR, programul va oferi unui număr de 4 milioane de persoane posibilitatea de a studia, de a se pregăti profesional, de a desfăşura activităţi de voluntariat sau de a câştiga experienţă de muncă în străinătate în perioada 20142020.
Tinerii, care au fost afectaţi disproporţionat de grav de criza economică, vor fi principalii beneficiari ai programului Erasmus+. În prezent, aproximativ 14 milioane de europeni cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani nu sunt încadraţi în muncă, nu studiază şi nu urmează stagii de pregătire profesională. Aceste persoane se confruntă mai mult decât altele cu riscuri ca sărăcia, excluderea socială, perspective de angajare modeste şi nesigure. De asemenea, există un risc mai mare ca aceste persoane să fie implicate în comiterea de infracţiuni sau să sufere de pe urma unor probleme de sănătate fizică sau mentală. În 2011, pierderile economice generate de şomajul tinerilor au reprezentat în Europa un cost estimativ de 153 milioane EUR, respectiv 1,2% din PIB.
Totodată, Erasmus+ va consolida cooperarea în domeniul educaţiei şi formării atât în Uniune, cât şi dincolo de graniţele acesteia. Oportunităţile legate de mobilitate şi cooperare cu ţările partenere din afara UE vor beneficia de sprijin în valoare de 400 de milioane EUR pe an. Dimensiunea internaţională a Erasmus+ va avea la bază noua strategie „Învăţământul superior european în lume”, lansată de Comisia Europeană la 11 iulie. Conform acestei viziuni, până în 2020 în lume vor exista circa 7 milioane de studenţi care se vor bucura de mobilitate internaţională (comparativ cu 4 milioane în 2010), provenind în special din Asia, America Latină sau Orientul Mijlociu. În prezent, Europa atrage anual aproximativ 45% (1,8 milioane) dintre studenţii care beneficiază de mobilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...