Zilele Europene ale Patrimoniului 2013 Ediţia a XXI-a

Date:

curtea domneacaZilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate în fiecare an, în septembrie, în întreaga Europă, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europeane.
„Obiectivul principal al evenimentului cultural Z.E.P. în România constă în evidenţierea legăturii cetăţenilor cu monumentele istorice din localitatea lor şi din comunitatea lor culturală şi oferă posibilitatea iniţierii organizării unui evantai de evenimente culturale care să ilustreze beneficiile aduse de îndeletnicirile tradiţionale la activitatea de conservare a patrimoniul cultural (material mobil/imobil sau imaterial) şi la dezvoltarea economică a comunităţii prin promovarea meseriilor tradiţionale, a produselor tradiţionale, a turismului cultural, a industriei activităţilor culturale ş.a.”, a declarat Ovidiu Cîrstina, director CNM.
„Activităţile de cultivare şi de prelucrare a fructelor au constituit, de-a lungul istoriei, un izvor de inspiraţie pentru creaţiile literar-artistice, dar şi factori de dezvoltare economică sau elemente identitare, locuitorii devenind conştienţi de apartenenţa la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural în care trăiesc.
Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale ale ediţiei româneşti „ZEP 2013” este „Patrimoniul cultural – oglindă a pomiculturii şi viticulturii”.
Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, în colaborare cu „Staţiunea de cercetare-dez-voltare pentru pomicultură Voineşti”, se aliniază curentului cultural european, participând la Zilele Europene ale Patrimoniului, aflate anul acesta la cea de-a XXI-a ediţie, cu expoziţia „Voineşti – vechi centru pomicol al judeţului Dâmboviţa”, data de desfăşurare fiind vineri, 20 septembrie 2013, ora 13:00 în cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, Beciul lui Petru Cercel.
În acest context, se va amenaja o expoziţie cu obiecte etnografice specifice actitivităţii pomicole, panouri informative privind procesul de distilărie al alcoolului şi al rachiului din fructe. Vor fi prezentate cele mai importante soiuri de fructe autohtone care au fost premiate la nivel naţional, dar şi produse specifice zonei (suc natural din mere, nectar de mere, ţuică, rachiu).
Scopul evenimentelor Z.E.P este de a sensibiliza cât mai mulţi cetăţeni cu privire la cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural”, a mai precizat Ovidiu Cîrstina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...