Complexul de manifestări dedicate aniversării a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a lui Mihai Viteazul, desfăşurat în perioada 16-20 septembrie, a fost o adevărată lecţie de istorie. Pornind în urmă cu un an de la un frumos gând al primarului comunei Aninoasa, Constantin Maricescu, iată că, anul acesta, el a devenit realitate. În organizarea amplei manifestări, alături de Primăria Comunei Aninoasa, s-au aflat Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Centrul Judeţean de Cultură, Primăria Municipiului Târgovişte, Universitatea Valahia din Târgovişte, Arhiepiscopia Târgoviştei, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” şi Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”. Regia a fost semnată de Victor Mihalache. Acţiunile au debutat la Mănăstirea Dealu, cu slujba de pomenire a voievodului martir, urmată de ceremonialul solemn de aprindere a „flăcării unirii” de la candela de pe mormântul domnitorului -unde se află capul acestuia. „Flacăra Unirii” a fost purtată de organizatorii manifestărilor din Dâmboviţa pe un circuit de aproape 1.600 de kilometri, ce a cuprins mai multe loclaităţi, semnificative pentru domnia lui Mihai Viteazul: Giurgeni, Călugăreni (Giurgiu) – Drăgoeşti (Vâlcea) – biserica Câmpu Mare (Olt) – Craiova – Alba lulia -Turda – Şelimbăr (Sibiu) şi înapoi, la Mănăstirea Dealu.
În seara zilei de 18 septembrie, torţa a fost readusă în sfântul locaş de cult de la Mănăstirea Dealu. Delegaţia a fost aşteptată de autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgovişte, ai Garnizoanei Târgovişte, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa şi numeroşi dâmboviţeni.
Proiectul aniversar a cuprins joi, 19 septembrie, şi un Tedeum realizat de @PS Nifon, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, la care au participat preşedintele CJD – Adrian Ţuţuianu, prefectul judeţului -Victor Sanda, primarul municipiului Târgovişte – Gabriel Boriga, primarul comunei Aninoasa -Constantin Maricescu, cadre miliare şi enoriaşi.
Tot joi, Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii „Valahia” din Târgovişte a găzduit sesiunea de comunicări ştiinţifice „Mihai Viteazul – domn creştin, strateg militar şi întregitor de neam”. Manifestările zilei de 19 septembrie s-au încheiat la Muzeul de Istorie din Târgovişte, cu Concertul Extraordinar de muzică barocă, susţinut de către Orchestra Simfonică „Muntenia”, dirijor Marius Hristescu. Concertul a fost deschis de Corala Catedralei Mitropolitane din Târgovişte, dirijor – Mihail Daniel Vlădăreanu.
Dimineaţa zilei de 20 septembrie a fost dedicată tinerei generaţii. Evenimentele au avut loc la Centrul Cultural Aninoasa. Este vorba despre premierea câştigătorilor concursului „Mihai Viteazul – primul unificator de ţară”, la care au participat 50 de elevi de la zece şcoli generale. Podiumul arată astfel: locul III – Şcoala Paul Bănică – Târgovişte, locul II -Şcoala Alexandru Brătescu Voineşti – Târgovişte şi locul I – Şcoala Gimanzială Coresi Târgovişte. Au urmat un microrecital susţinut de Clubul Victorioşilor, vizionarea unui film de scurt metraj, ce a rezumat cei opt ani de domnie a lui Mihai Viteazul, şi un moment teatral susţinut de elevi ai Colegiului Naţional Constantin Canta-cuzino.
După-amiază, Biblioteca Judeţeană I.H. Rădulescu a organizat, în completarea componentei ştiinţifice a manifestărilor, lansarea unor volume precum culegerea de articole şi studii „Întregitor de ţară şi martir al neamului românesc. Mihai Viteazul (1593 – 1601), editat de Arhiepiscopia Târgoviştei în 2013, „Basarabii de Târgovişte”, autor Gabriela Niţulescu, „Simboluri ale devenirii româneşti. Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu Nicolae Filipescu”, autor col. Alexandru Manafu sau „Dicţionarul general al Evului Mediu Românesc”, coord. Vasile Mărculeţ.
Evenimentele s-au încheiat vineri seara, cu un spectacol folcloric organizat în Piaţa Tricolorului, la care şi-au dat concursul nume mari ale scenei româneşti. Retragerea cu Torţe a militarilor din Garnizoana Târgovişte şi un superb foc de artificii au încheiat complexul de manifestări.
Complexul de manifestări 420 DE ANI DE LA URCAREA PE TRONUL ŢĂRII ROMÂNEŞTI A LUI MIHAI VITEAZUL – O VERITABILĂ LECŢIE DE ISTORIE
Date: