Riscurile criminalităţii informatice

Date:

calculatorConform unui sondaj Eurobarometru, utilizatorii de internet din UE sunt foarte preocupaţi de securitatea informatică. 76% din respondenţi sunt de acord cu faptul că riscul de a deveni o victimă a criminalităţii informatice a crescut în ultimul an, ceea ce reprezintă un procent mai ridicat în raport cu un sondaj similar efectuat în 2012. 12% din utilizatorii de internet au avut deja un cont în cadrul unei reţele de socializare sau un cont de email care le-a fost spart. Cu toate că 70% din utilizatorii de internet din întreaga UE sunt încrezători în capacitatea lor de a folosi mediul virtual pentru a face cumpărături sau a efectua operaţiuni bancare online, numai aproximativ 50% din aceştia procedează astfel în practică. Această discrepanţă semnificativă evidenţiază impactul negativ al criminalităţii informatice asupra pieţei unice digitale, cele două preocupări majore cu privire la acest tip de activităţi online fiind utilizarea frauduloasă a datelor cu caracter personal (menţionată de 37% din respondenţi) şi securitatea plăţilor online (35%). În mod încurajator, numărul cetăţenilor UE care consideră că sunt bine informaţi cu privire la riscurile criminalităţii informatice a crescut în comparaţie cu 2012 (44% faţă de 38%). Se pare însă că aceştia nu acordă întotdeauna atenţia cuvenită consecinţelor pe care le semnalează informaţiile respective. De exemplu, mai puţin de jumătate din utilizatorii de internet şi-au schimbat parolele utilizate online în cursul anului precedent (48%, ceea ce reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de situaţia din 2012, când 45% din respondenţi efectuaseră o astfel de operaţiune). Sondajul Eurobarometru, la care au participat peste 27 000 de persoane din toate statele membre, arată, de asemenea, că: 87% din respondenţi evită să divulge online informaţii cu caracter personal (ceea ce reprezintă o uşoară scădere faţă de 89% în 2012); majoritatea respondenţilor consideră în continuare că nu sunt bine informaţi cu privire la riscurile criminalităţii informatice (52% în comparaţie cu 59% în 2012); 7% au fost victime ale fraudării online a cardu-lui de credit sau a operaţiunilor bancare; s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de utilizatori care se conectează la internet utilizând un smartphone (35% faţă de 24% anul trecut) sau o tabletă
(14% faţă de 6%).
Activitatea depusă de Comisia Europeană este menită să consolideze măsurile generale ale UE în materie de combatere a criminalităţii informatice şi să contribuie la îmbunătăţirea securităţii cetăţenilor în mediul virtual.
Centrul European de Combatere a Criminalităţii Informatice, care şi-a început activitatea în luna ianuarie, lucrează la elaborarea unui răspuns colectiv al UE la ameninţările pe care le generează criminalitatea informatică. Cooperarea cu autorităţile de aplicare a legii din statele membre şi din alte state, precum şi acordarea de asistenţă acestor autorităţi constituie o prioritate centrală a EC3.
În luna februarie, Comisia, împreună cu Serviciul European de Acţiune Externă, a adoptat, de asemenea, o strategie a UE privind securitatea informatică. Printre priorităţile din acest domeniu se numără acordarea de asistenţă statelor membre pentru identificarea şi remedierea deficienţelor în ceea ce priveşte capacitatea lor de combatere a criminalităţii informatice, precum şi promovarea cooperării între EC3, statele membre şi alţi actori.
În plus, în luna august, UE a adoptat noi norme menite să întărească mijloacele de care dispune Europa pentru a se apăra împotriva atacurilor informatice. Aceste norme prevăd incriminarea botnet-urilor, adică a reţelelor de calculatoare infectate a căror putere de procesare este utilizată pentru lansarea de atacuri informatice, şi a altor instrumente utilizate de infractorii din mediul virtual. De asemenea, aceste norme au introdus noi circumstanţe agravante şi sancţiuni penale mai aspre, pentru a preveni în mod eficace atacurile la scară largă împotriva sistemelor informatice. În plus, directiva îmbunătăţeşte cooperarea transfrontalieră între sistemele judiciare şi autorităţile poliţieneşti din statele membre ale UE.
Sondajul Eurobarometru a fost efectuat în lunile mai-iunie ale acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...

Recomandări pe timp de caniculă

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii; Evitaţi aglomeraţiile,...