Taxă de intrare pe traseele montane din Bucegi

Date:

munteToţi turiştii care vor să pornească pe traseele din Bucegi vor fi nevoiţi să cumpere mai întâi un bilet de maximum 5 lei de persoană. 52 de trasee au fost omologate în Parcul Naţional Bucegi. Începând cu data 16 octombrie, intrarea în Parcul Natural Bucegi se taxeză cu 5 lei, suma fiind plătită de fiecare persoană de peste 15 ani. Tichetul de intrare va fi valabil un an, aşa că turiştii nu vor plăti de fiecare dată când vin pe munte în acest interval de timp. Biletul se va putea achiziţiona de la intrarea în Parcul Naţional Bucegi, prin sms sau online. Banii din bilete vor fi investiţi în întreţinerea perimetrului şi a traseelor, pentru a ecologiza zona şi a reface marcajele, în condiţiile în care un milion de turişti vizitează anual Parcul: „Este o sumă modică. Din ea sperăm să putem plăti costurile de salubrizare a rezervaţiei Parcului Natural Bucegi”, ne-a declarat Horia luncu, directorul Parcului. Rezervaţia nu va fi îngrădită, aşa că administratorii contează pe bunul simţ al vizitatorilor, rangerii vor patrula prin parc, iar cei găsiţi fără bilet vor fi rugaţi să achite taxa de 5 lei, dar totodată cei care au achiziţionat biletul sunt rugaţi să-l păstreze pentru a-l putea prezenta la verificare. În Parcul Natural Bucegi a fost inaugurat şi noul centru de informaţii cu privire la traseele tematice şi turistice şi la patrimoniul natural. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 32.500 de hectare pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.
Ce păţesc turiştii care intră pe un traseu montan închis
Ceaţă, poteci acoperite cu gheaţă şi pericol de accidentare la tot pasul. Aşa arată un traseu montan închis pentru turişti, în timpul sezonului rece. Unii drumeţi, mai aventuroşi din fire şi în căutare permanentă de adrenalină, ignoră panourile de avertizare puse la începutul unui traseu închis şi urcă pantele abrupte. La un moment dat, însă, aventura s-ar putea să devină năucitoare, fie pentru că turistul s-a rătăcit, fie pentru că s-a accidentat. Şi atunci, evident, sună la 112 sau la Salvamont, şi solicită să fie recuperat de salvatorii montani. În cele mai multe cazuri cu turişti rătăciţi sau accidentaţi pe trasee închise, salvatorii montani se întâlnesc, întâmplător, cu temerarii, înainte cu câteva ore ca aceştia să pornească în „expediţie”. Salvatorii montani le recomandă turiştilor să nu urce, dar sfaturile lor sunt ignorate.
În România nu există o lege pentru astfel de situaţii
Contrar aşteptărilor, în România nu există, după spusele salvamontiştilor, o lege care să reglementeze urcatul pe trasee montane închise. Turiştii care consideră că traseele interzise iarna sunt numai bune de abordat nu pot fi amendaţi. Singura pedeapsă pentru încălcarea interdicţiilor este reprezentată de mustrarea din partea celor care vin să-i recupereze. În alte ţări europene s-au găsit soluţii pentru a opri temerarii să încalce avertismentele: legi dure, cu amenzi usturătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...

Moreni: Se fac înscrieri pentru participarea la Cupa Moș Crăciun, la înot

Copiii din Municipiul Moreni, cu vârsta cuprinsă între 5...
error: Conținutul este protejat!!