Uniţi în cuget şi-n simţiri, la Târgovişte

Date:

unireIeri s-au împlinit 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Aceasta a avut loc la jumătatea secolului al XlX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru loan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.
Totuşi, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular din ambele ţări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus, la Convenţia de la Paris din 1858, la o înţelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.
La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.
Cu această ocazie, în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, a avut loc o ceremonie solemnă la care au participat oficialităţile locale, judeţene, şefi de deconcen-trate, parlamentari, militari, jandarmi şi foarte mulţi copii.unire (2)
„În această minunată zi, 24 ianuarie, serbăm una dintre cele mai importante zile din istoria poporului român. Aşa cum marele om de cultură Mihail Kogălniceanu a numit-o „cea mai importantă zi a veacului”, noi trebuie s-o respectăm la justa ei valoare”, a declarat Victor Sanda, prefectul judeţului Dâmboviţa. „A fost startul naţiunii române, a fost zi sfântă care trebuie preţuită la justa ei valoare, a fost startul independenţei poporului român – independenţă care în 1877 s-a realizat. A fost ziua care a demonstrat că naţiunea română poate să stea la masă cu toate naţiunile europene, a fost ziua în care a demonstrat tăria de caracter, curajul şi eroismul poporului român. Pentru tot ce s-a întâmplat trebuie să fim recunoscători înaintaşilor, să-i preţuim, pentru că cine nu are istorie înseamnă că nu are nici viitor. Vă mulţumesc şi vă urez numai bine”, a mai adăugat Victor Sanda.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, prezent, de asemenea, la manifestări, a precizat: „(…)Sigur că ne-am obişniut în fiecare an să avem o întâlnire cu ocazia sărbătorii de 24 ianuarie. Suntem la 154 de ani de la un eveniment memorabil pentru istoria românească, ziua în care la Bucureşti, anterior pe 5 ianuarie la Iaşi, s-a decis alegerea unui singur domn în persoana lui Alexandru Ioan Cuza. Este, aşa cum am spus mai devreme, domnul prefect, un act care a marcat începutul procesului de modernizare a statului român, câştigarea independenţei, dar este un act pe care trebuie să-l privim în special noi din lumea politică, ca unul al unor oameni, bărbaţi de stat, înţelepţi, care au ştiut să lase la o parte ceea ce-i despărţea şi au ştiut să se adune sub stindardul interesului naţional. Cred că trebuie să ne propunem să contribuim în fiecare zi la consolidarea Statului Naţional Român pentru care au luptat înaintaşii noştri la 1859 şi la 1918 şi să încercăm să dăm valoare acestui simbol de unitate naţională (.) La mulţi ani tuturor!”
De asemenea, primarul Municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, a vorbit despre Mica Unire, care a fost primul pas către Marea Unire, precizând: „A fost primul pas către Statul Naţional Român suveran şi independent, unitar şi indivizibil, care astăzi este România. Trăim într-o ţară liberă pentru că au fost oamenii care, atât cu arma, cât şi cu capacitatea de a negocia şi de a înţelege un moment şi un climat politic şi istoric au luat nişte decizii. Să le cinstim memoria, să ne gândim cu drag la faptul că au existat oamenii precum Alexandru Ioan Cuza şi nu numai, care împreună au făcut Unirea, împreună au făcut puterea, pentru că unirea înseamnă putere. La mulţi ani tuturor şi mă bucur că văd atâţia copii aici, care trebuie să ştie, să înţeleagă, să înveţe, iar noi ceilalţi să nu uităm că împreună suntem mai puternici.”
Nu a lipsit nici anul acesta mesajul transmis de către IPS Nifon Mitropolit al Târgoviştei cu această deosebită zi, iar la final toţi cei aflaţi în Piaţa Tricolorului au reeditat Hora Unirii de la 1859.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier pe raza localității Crângurile, un copil de 3 ani a fost rănit 

 Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost sesizați...

Polițiștii dâmbovițeni fac apel la responsabilitate: Nu te lăsa manipulat!

Poliția Dâmbovița îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să...