15 mai, „Ziua Naţională a Medicului Veterinar”

Date:

În fiecare an în data de 15 mai se sărbătoreşte „Ziua Naţională a Medicului Veterinar”.Dacă aruncăm o privire prin istoria medicinei veterinare ne dăm seama că ziua de 15 mai nu a fost aleasă întâmplător, ci se leagă de momente importante din trecut.Pe 15 mai 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a dat un decret semnat prin care a început să funcţioneze „Şcoala de Medicină Veterinară”, în cadrul „Şcolii de Medicină şi Farmacie”, înfiinţată de Carol Davila.Tot pe 15 mai, dar zece ani mai tarziu, în 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune” care a stat la baza înfiinţării „Societăţii de Medicină Veterinară”.Aceasta a fost desfiinţată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînfiinţeze, iar ulterior să fie denumită „Asociaţia Medicilor Veterinari din România”. La al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară din 1994, a fost aleasă data de 15 mai ca fiind „Ziua Naţională a Medicului Veterinar”. Şi de atunci se sărbătoreşte an de an în România.Medicina veterinară, ca profesie, a apărut odată cu creşterea animalelor, în perioada începuturilor societăţii omeneşti, fiind aplicată la început instinctiv, nu a existat diferenţiere între măiestria vindecării bolilor la om şi animale, urmând ca mai târziu această activitate să se diferenţieze, medicina veterinară devenind o profesie de sine stătătoare. Prima şcoală veterinară din lume a luat fiinţă la Lyon, în 1762, iar în ţara noastră, primele cursuri de medicină veterinară au început în

cadrul a două instituţii medicale umane din Cluj şi Sibiu, aparând mai târziu şi în alte zone ale ţării.Pe parcursul anilor şcolile de medicină veterinară s-au dezvoltat şi perfecţionat permanent, asigurând societăţii mari specialişti pentru acest important domeniu.Medicul veterinar, are ca obiectiv apărarea sănătăţii animalelor, sănătatea publică, protecţia şi bunăstarea animalelor, protecţia mediului şi siguranţa alimentelor, dar şi protejarea oamenilor care consumă produse alimentare de origine animală.
Profesiunea de medic veterinar este în prezent o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă reglementată. Este organizată şi funcţionează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. Viaţa oamenilor s-a desfăşurat mereu, dintotdeauna, în paralel cu viaţa animalelor. Iar în prezent, aşa cum suntem interesaţi de sănătoatatea noastră, umană, tot aşa ne interesează şi sănătatea animalelor. Fie că sunt domestice, din ogrăzile gospodăreşti, fie că sunt prietenele necuvântătoare, animalele de companie, fie că sunt cele sălbatice, din păduri şi mediul natural. Şi aşa cum e nevoie de medicii care se ocupă de oameni, tot aşa e absolut necesară existenţa medicilor care se ocupă de animale. În această zi de 15 mai le adresăm tuturor medicilor veterinari urarea de multă sănătate, răbdare, putere de muncă şi satisfacţii, împliniri şi succese în munca dificilă pe care o întreprind!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...