17 noiembrie, Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor în Trafic

Date:

Lumea întreagă marchează, Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere.
Acţiunea este organizată, anual, în a treia duminică din luna noiembrie. Potrivit datelor ONU, zilnic, peste 3.400 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere, iar alte zeci de mii sunt răniţi şi rămân invalizi pentru tot restul vieţii.În accidente rutiere mor aproximativ 1.25 milioane de persoane în fiecare an – 90% dintre acestea, în ţări cu venit mediu şi scăzut. Astfel de accidente sunt principala cauză a decesului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani. Aproape jumătate dintre victimele deceselor în trafic sunt pietoni, bici-clişti şi motociclişti. România este pe primul loc din UE într-un clasament al deceselor survenite în urma accidentelor rutiere, arată datele Comisiei Europene. La coada clasamentului se află Suedia şi Marea Britanie. Raportul arată că, în România, în 2017, au murit peste 1.900 de oameni în accidente rutiere, iar anul 2008 a fost cel mai negru din ultimii 17, cu 3.000 de morţi.În Uniunea Europeană au murit pe şosele 25.500 de oameni în 2017.
Comisia Europeană arată că drumurile din UE sunt cele mai sigure din lume, cu 49 de persoane decedate la un milion de locuitori, în timp ce media mondială este de 174 de decese/milion de locuitori.
„În 2017, 25.300 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE, cu 300 mai puţine decât în 2016 (-2%%) şi cu 6.200 mai puţine decât în 2010 (-20%%). Deşi tendinţa este încurajatoare, de acum îndeplinirea obiectivului UE de reducere la jumătate a numărului de accidente rutiere mortale între 2010 şi2020 va fi foarte dificilă”, arată raportul CE. În 2017, Estonia şi Slovenia au raportat cea mai mare scădere a numărului de accidente mortale faţă de anul 2016, de -32% şi, respectiv, -20%.
România a raportat 98 de morţi/milion de locuitori, Bulgaria -96, Croaţia – 80 şi alte patru ţări au o medie de peste 60 de decese/milion de locuitori: Polonia, Grecia, Lituania şi Letonia.
România şi Bulgaria au fost singurele ţări UE unde raportul indica peste 80, în timp ce în 2010 şapte ţări erau în această situaţie. Comisia lucrează la un nou cadru privind siguranţa rutieră pentru perioada 2020-2030.
„Acest demers ar putea include şi o revizuire a normelor europene privind siguranţa vehiculelor şi privind gestionarea siguranţei infrastructurii, precum şi o iniţiativă ce ar viza să asigure o tranziţie fără riscuri către o mobilitate cooperativă, conectată şi autonomă”, precizează Executivul comunitar. Conform unei statistici întocmită de Autoritatea de Supraveghere Financiară, bucureştenii sunt cei mai periculoşi şoferi. Peste 6% din maşinile înmatriculate în Capitală au provocat un accident.
Pe locurile imediat următoare se situează şoferii din Constanţa şi Iaşi.
Cele mai multe accidente sunt provocate de tinerii sub 25 de ani: 6,15% dintre aceştia au provocat un accident.
4,59 la sută dintre conducătorii auto de peste 40 de ani au produs un accident de circulaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...

Recomandările Salvamont Dâmbovița pentru turiștii din Munții Bucegi

Salvamont Dâmbovița atrage atenția tuturor celor care doresc să...

Controale  în unitățile de turism din Dâmbovița,  19 sancțiuni aplicate 

Controale de prevenire în unitățile de turism din Dâmbovița.Pentru...