2.212 controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

Date:

In cursul lunii aprilie 2020, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 2.212 controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au fost efectuate la nivel naţional şi au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Ca urmare a neregulilor constatate şi încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi sau aplicat 24 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 104.800 de lei.
In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menţionăm:

  • neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi: neîn-treţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor

şi/sau tehnologice de producţie – zone cu mucegai, iluminare neprotejată, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar;

  • neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);
  • neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor şi/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;
  • alte tipuri de neconformităţi (desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-vetrinar şi pentru siguranţa alimentelor, neanunţarea începerii activităţii de către operatorii alimentari)-.
    În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea calităţii produselor alimentare în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente- De asemenea, sau prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe/ustensile de lucru din unităţile de industrie alimentară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...