Miercuri, 26 mai, la împlinirea a 200 de ani de la Revoluţia din 1821, autorităţile judeţene şi locale vor participa la pomenirea „Domnului Tudor”, Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir, Ţara Românească – d. 28 mai 1821, Târgovişte, Ţara Românească), figură emblematică pentru istoria Ţării Româneşti de la începutul secolului al XlX-lea, fiind conducătorul Revoluţiei de la 1821, al pandurilor şi domn al Ţării Româneşti.
„Om al războiului, îndrăzneţ şi tot foc, (… ) cu multă minte sănătoasă şi curajos”. Aşa era descris Tudor Vladimirescu chiar de unul dintre cei implicaţi în uciderea sa. Pe 26 mai, vă invit la Biserica Sf. Nicolae Geartoglu, să îl pomenim pe cel pe care, în 1821, poporul îl numea „, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Slujba parastasului va fi precedată de un simpozion susţinut de istorici, având ca temă viaţa şi personalitatea istorică a lui Tudor Vladimirescu şi va cuprinde şi mesajul Arhiepiscopiei Târgoviştei, activitatea cultural-istorică fiind găzduită tot de Biserica Geartoglu.
După slujba de pomenire, începând cu ora 13:30, vor avea loc vernisajul expoziţiei „Tudor Vladimirescu -200 de ani de la Revoluţia din 1821” şi un moment artistic susţinut de reprezentanţi ai Centrului Judeţean de Cultură – ambele la Muzeul de Istorie.
Seara, de la ora 20:00, târgoviştenii sunt invitaţi să aprindă 200 de candele în curtea Bisericii Geartoglu, în memoria şi amintirea celor care au crezut în libertate şi în puterea poporului român în urmă cu două secole.
„De veghe stă lumina candelei” este intitulat momentul de seară, în care vor avea loc şi proiecţii audio de muzică religioasă.
200 de candele în curtea Bisericii Geartoglu, la împlinirea a 200 de ani de la Revoluţia din 1821
Date: