Programul educaţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” a adus, la muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, numeroşi vizitatori, elevi ai instituţiilor de învăţământ din mai multe localităţi dâmboviţene, dar şi din afara judeţului.
„Cu acest prilej, instituţia muzeală a organizat evenimente deosebite, elevii având posibilitatea, în funcţie de atelierele pentru care au optat, să realizeze replici după statuete şi vase preistorice celebre, descoperite pe teritoriul României, utilizând tehnici precum mulajul şi imprimarea, ne-a declarat Ovidiu Cîrstina, director CNM. „Au fost desfăşurate activităţi de popularizare a arheologiei în rândul copiilor prin mijloace interactive, teoretice şi practice, de restaurare a bunurilor de patrimoniu aparţinând muzeului, unde elevii au putut pune în practică etapele de lucru asupra unor vase etnografice.
Totodată, elevii au vizionat filme istorice, în sala de conferinţe a Muzeului Tiparului, iar în cadrul Cabinetului Numismatic s-a desfăşurat atelierul „Comorile trecutului: tezaurele monetare”, unde participanţii au aflat în ce localităţi dâmboviţene s-au descoperit tezaure, cum arătau monedele împăraţilor romani şi care domnitori au bătut monede.
Pe lângă aceste activităţi, ei au învăţat cum se face o linogravură, au confecţionat coşuleţe decorative şi felicitări în tehnica quilling, ce urmează a fi dăruite de participanţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
O altă activitate inedită şi cu un impact puternic la elevii dâmboviţeni a fost dedicată celor care au vrut să înveţe cum să tragă cu arcul şi au avut ocazia să o facă gratuit, lângă Turnul Chindia, la Curtea Domnească.
Activităţile s-au adresat tuturor categoriilor de elevi: începând cu preşcolarii şi terminând cu liceenii, oferind, în egală măsură, şi cadrelor didactice posibilitatea de a învăţa în acelaşi timp cu aceştia.
Deşi vremea nu ne-a ajutat prea mult, lucrul acesta observându-se în numărul vizitatorilor, care a fost de 21.758, mai mic comparativ cu anul trecut, elevii din afara judeţului (Bucureşti, Piteşti, Ploieşti, Topoloveni, Craiova, Buzău etc.) au venit în număr foarte mare, 3.995, în creştere cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 3.466.
Atmosfera din această săptămână a fost una specială, fiind trăită atât de elevi, cât şi de profesori cu sentimentul câştigării unor experienţe noi. Copiii au fost dornici de a participa la orice acţiune, de a experimenta sau exersa, profesorii dispuşi să socializeze cu elevii lor, într-un context nonformal, destins, prielnic pentru cunoaştere, care să pună în valoare talentele, preocupările şi competenţele elevilor în domenii cât mai diverse”, a mai precizat Ovidiu Cîrstina.
21.758 de vizitatori au trecut pe la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” în săptămâna „Altfel”
Date: