” Ziua naţională fără tutun” este celebrată anul acesta pe 21 noiembrie, prin desfăşurarea campaniei de informare, educare şi comunicare în unităţi de învăţământ şi instituţii. Manifestările organizate cu această ocazie oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, de conştientizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului, dar şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se expun prin inhalarea fumului de ţigară – aşa-numitul „fumat pasiv”.
Fumatul creşte de 10 ori riscul de deces prin bronhopneumopatie obstructivă cronica (BPOC), aproximativ 90% din decesele din această cauză putând fi atribuite fumatului. Riscul de deces prin cancer de plămân este de 22 de ori mai mare la bărbaţii care fumează şi de 12 ori mai mare la femeile care fumează, în comparaţie cu cei care nu au fumat niciodată. Persoanele care nu fumează sunt la fel de expuse efectelor fumului de ţigară dacă se afla în apropierea celor care fumează. Astfel, copiii expuşi fumului de ţigară, la domiciliu, prezintă o sensibilitate crescută a căilor respiratorii şi tulburări de creştere.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), consumul de tutun reprezintă a doua cauză de deces din lume, înregistrându-se 5,4 milioane decese anual, mai multe decât accidentele de circulaţie, sinuciderile sau consumul de droguri. Se estimează că acest numar al deceselor se va dubla până în 2020 (dacă modelele actuale în ceea ce priveşte fumatul se vor menţine, ele vor cauza 10 milioane decese în fiecare an). OMS apreciază că 70% dintre aceste decese se vor înregistra în ţările în curs de dezvoltare.
21 NOIEMBRIE – ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN
Date: