23 aprilie – Ziua Bibliotecarului din România, Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Date:

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Se recunoaşte, astfel, rolul important pe care îl au bibliotecarii în viaţa comunităţilor.
Tot în data de 23 aprilie se sărbătoreşte, în întreaga lume, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, aceasta fiind organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, a publicării şi a recunoaşterii drepturilor de autor. Prima manifestare s-a desfăşurat în anul 1995. Data de 23 aprilie nu a fost aleasă

întâmplător: marchează trecerea în nefiinţă a doi titani ai literaturii universale – William Shakespeare şi Miguel de Cervantes.
„Ziua mondială a cărţii”este sărbătorită pe 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO. În această zi, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor.
Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe

(San Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii – cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat după 1616.
Viitorul copiilor noştri şi al nostru, ca popor, îl reprezintă cultura, iar una dintre părţile de bază ale acesteia este reprezentată de cărţi. Trecutul,

viitorul, arta, tradiţiile şi obiceiurile, poveştile, rodul imaginaţiei a generaţii şi generaţii de istorici şi vizionari se află în biblioteci. Iar păstrătorii lor sunt bibliotecarii, aceşti ghizi care ne poartă paşii printre poveşti şi tratate ştiinţifice, care ne deschid uşile unor lumi pline de minuni.
Acestor oameni, care ajută la educarea copiilor noştri şi la îmbogăţirea bagajului nostru de cunoştinţe le mulţumesc pentru munca lor asiduă de zi cu zi. Sper ca ziua de astăzi să reprezinte mai mult decât un omagiu adus de către noi,tuturor bibliotecarilor. Este o profesie nobilă, care ne ajută să ne descoperim, să nu ne uităm, să ne menţinem şi, mai mult decât orice, să ne promovăm valorile şi identitatea şi sper din suflet ca ea să nu se piardă niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Mașină de familie sau mașină sport?

Fiecare șofer are visuri diferite atunci când vine vorba...

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...