23 de poliţişti, condamnaţi la 156 de ani de închisoare

Date:

mortiDuminică s-a dat sentinţa în procesul referitor la ceea ce este considerat cel mai mare masacru din istoria Braziliei. în ultima zi a săptămânii trecute, 23 de poliţişti au fost condamnaţi la un total de 156 de ani de închisoare ca urmare a dovedirii cu martori ai uciderii cu sânge rece a 13 deţinuţi, în timpul a ceea ce a fost catalogat ca fiind cel mai mare masacru din istoria Braziliei, într-un penitenciar, în urmă cu peste douăzeci de ani. Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul Jose Augusto Marzagao din Sao Paulo. Trei ofiţeri au fost achitaţi. Fiecare condamnat va trebui să ispăşească maxim 30 de ani de închisoare, conform legii. Avocatul apărării, leda Ribeiro de Souza, a decis să facă recurs.
În urmă cu douăzeci de ani, în data de 2 octombrie 1992, o sută unsprezece deţinuţi au fost împuşcaţi în închisoarea Carandiru din Sao Paulo. La vremea respectivă, centrul carceral Carandiru era considerat cel mai mare din America Latină, având 7.257 de puşcăriaşi, un număr dublu faţă de capacitatea sa reală de primire de delincvenţi. în data de 2 octombrie 1992, în urma unei bătăi ce a degenerat în răscoală, a fost necesară intervenţia unei unităţi speciale. Avocatul apărării, leda Ribeiro de Souza, a afirmat că poliţiştii au tras în stare de legitimă apărare, dar procurorul Fernando Pereira da Silva a atras atenţia că în realitate a fost un masacru, majorităţii deţinuţilor trăgându-i-se un glonţ în ceafă.
în lunea care urmează, alţi cincizeci şi trei de poliţişti, din care un sfert sunt încă activi, vor trebui să dea seamă pentru uciderea altor deţinuţi. Procesul se va desfăşura în trei etape, în funcţie de etajul penitenciarului unde au acţionat poliţiştii în ziua masacrului. Din 1992 şi până duminică 2013, o singură persoană a fost învinuită şi judecată pentru masacrarea deţinuţilor: colonelul Ubiratan Guimaraes, condamnat în 2001, achitat în 2006, iar la şase luni după achitare, găsit mort la domiciliul său, ucis cu un glonte tras în ceafă.
La aproape un an după masacru din penitenciarul Carandiru, în închisoarea Taubateau, s-a constituit Primul Comando pentru Execuţii Capitale (PCC), în prezent considerat cea mai mare şi mai bine organizată grupare criminală din Sao Paulo. în mai 2006, PCC a declanşat o serie de atacuri împotriva unor unităţi de poliţie, provocând moartea a aproape cincizeci de poliţişti. La sfârşitul anului 2012, PCC a declanşat o nouă serie de atacuri soldate cu aproape o sută de morţi din rândurile poliţiei militare.
Verdictul dat duminică a fost primit cu satisfacţie de majoritatea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, care au profitat de ocazie pentru a critica timpul extrem de mare ce-i trebuie justiţiei braziliene pentru finalizarea unui proces. în ciuda entuziasmului aproape general, Marcos Fuchs, directorul adjunct al Conectas, o organizaţie internaţională specializată în proceduri judiciare în materie de libertăţi civile, este de părere că este puţin probabil ca poliţiştii condamnaţi să stea după gratii, din cauza posibilelor recursuri ce sunt foarte numeroase.
în ceea ce priveşte mass media braziliană, aceasta a profitat de desfăşurarea procesului pentru a aduce în atenţia opiniei publice condiţiile mizere de trai din penitenciare. Din totalul de 77 de închisori cât are statul Sao Paulo, 28 au un număr dublu de deţinuţi prin raportare la capacitatea reală de primire. Camila Nunes Dias, profesor de politici publice la Universitatea federală din Sao Paulo a declarat că situaţia din sistemul penitenciar este cu mult mai rea decât în urmă cu peste douăzeci de ani. în 1992, afirmă Camila Nunes Dias, Sao Paulo, avea, din totalul de penitenciare existente, 32 de închisori cu o medie de 94,4 de puşcăriaşi la 100.000 de locuitori. Acum media este de 481 de puşcăriaşi, cu mult peste capacitatea fiecăreia dintre cele 32 de închisori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Idei interesante pentru mânere și butoane pentru ușile de interior

Mânerele și butoanele pentru ușile de interior sunt detalii...

Târgoviște sărbătorește 1 Decembrie, Ziua Națională a României 

Târgoviște se pregătește să celebreze cu mândrie Ziua Națională...

„Perspective florale” la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița invită publicul să...

CSM TÂRGOVIȘTE E ARBITRATĂ CORECT

După analizele efectuate de video-observatorii FR Baschet, Colegiul Central...
error: Conținutul este protejat!!