În Piaţa Tricolorului din faţa Prefecturii Dâmboviţa a avut loc ceremonia publică de înălţare a Drapelului Naţional. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale, şefi de arme, militari, veterani de război, oameni ploitici şi nu în ultimul rând simplii cetăţeni.
Drapelul naţional este sărbătorit pe 26 iunie, întrucât, în această zi, în 1848, guvernul revoluţionar de atunci a decretat că Tricolorul roşu, galben şi albastru reprezintă steagul naţional al tuturor românilor.
Drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă.
La Catedrala Moitopolitană din Târgovişte a avut loc slujba de sfinţire a Drapelului după care deplasarea cu alai de la Catedrala Mitropolitană în Piaţa Tricolorului. Prefectul judeţului Dâmboviţa a dat onorul la Drapel.
Au urmat alocuţiunile rostite de oficialii judeţului: prefectul Antonel Jîjîie, vicepreşedintele CJ, Luciana Cristea şi primarul Cristian Stan.
„Nu contează cât suntem de diferiţi atât timp cât va exista, întotdeauna, ceva care ne va uni. Şi, aşa cum ştim cu toţii, începând cu 26 iunie 1848, acel ceva se numeşte TRICOLOR – drapelul naţional al românilor, identitatea noastră, a tuturor. Mai mult decât orice, astăzi suntem mândri că avem oportunitatea de a celebra, aşa cum se cuvine, acea parte din România care ne-a dat puterea să fim învingători şi ne-a oferit certitudinea că suntem valoroşi şi aici, la noi acasă, dar şi peste graniţe. Astăzi, Ziua Drapelului Naţional are marea capacitate de a ne reconfirma că românii, indiferent de circumstanţe, pot fi buni şi pot dovedi că orice este posibil atunci când există credinţă şi dorinţă de a schimba lucrurile. Şi, acest lucru este cu atât mai puternic în anul în care sărbătorim Centenarul României, cea mai importantă parte de istorie a poporului român. Reamintirea acestui fapt, acum, are mai multă însemnătate ca niciodată, pentru fiecare dintre noi, pentru că, mai presus de cuvinte, drapelul nostru este simbolul principal al unităţii românilor de pretutindeni, amintind fiecăruia dintre noi că avem datoria de a apăra cu orice preţ unitatea, independenţa şi suveranitatea României. Sper din suflet ca toţii români să privim, întotdeauna, cu emoţie, drapelul României, oriunde îl vom vedea şi să purtăm, în suflet, mesajul său. Vă mulţumesc!”, a declarat vicepreşedintele CJ, Luciana Cristea.
„Pentru o ţară, câteva elemente sunt de neatins şi neamul se raportează la ele cu sfinţenie: imnul de stat şi drapelul naţional. Steagul pe care îl are poporul este mărturia unei istorii întregi, mai scurtă sau mai îndelungată. În cazul românilor, steagul este egal cu istoria însăşi, cu trecutul, prezentul şi viitorul nostru.
Drapelul este cerul pe care-l privim şi pământul pe care-l călcăm, este speranţa pe care-o simţim atunci când avem momente de cumpănă şi încrederea pe care-o primim, este suflet din sufletul acestei Românii”, a declarat primarul municipiului Târgovişte. Drapelul a fost prins pe catarg şi binecuvântat şi după aceea sărutat de reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte, prefect, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, primarul municipiului Târgovişte şi comandantul Garnizoanei.
Momentul mult asteptat a fost înălţarea Drapelului şi intonarea Imnului Naţional al României. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Au mai fost prezenţi la eveniment: şefi de arme, şefi de instituţii deconcen-trate, preşedintele ALDE Dâmboviţa, Ionel Petre, secretarul PNL Dâmboviţa, Gabriel Plăiaşu şi alţi invitaţi.
Drapelul Naţional – albastru, galben, roşu – de la lance, a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el. Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme.
26 iunie, Ziua Drapelului Naţional la Târgovişte
Date: