3 mai este un reminder pentru guverne să-și respecte angajamentul față de libertatea presei și este, de asemenea, o zi de reflecție pentru profesioniștii din media, cu privire la problemele libertății presei și eticii profesionale.
Ziua mondială a libertății presei este marcată în fiecare an, la data de 3 mai, un moment de reflecție în rândul celor care activează în această breaslă și al celor care militează pentru drepturile și obligațiile profesioniștilor din mass-media.
Lumea are nevoie în continuare de jurnalism de calitate, necenzurat, atât în mijloacele tradiționale – așa cum sunt ziarele, radiourile și televiziunile – cât și în mediul online.
Internetul a devenit o sursă de informare cu două tăișuri, având avantajul rapidității, însă permite răspândirea de știri false. De aceea, misiunea jurnaliștilor rămâne aceea de a verifica din mai multe surse și a-i oferi publicului informația cât mai aproape de adevăr.
La ora actuală, în lume, ziariști, editori și publiciști sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar uciși.
Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.
ONU aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.”
În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.
Ziua mondială a libertății presei le aduce un omagiu acestora din urmă.