312000 firme şi persoane fizice, potenţiali beneficiari ai amnistiei fiscale

Date:

Amnistia fiscală, legiferată prin Ordonanţa privind instituirea unor facilităţi fiscale, propune două mecanisme alternative eşalonării la plată.
Este vorba în primul rând de măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supravegherea fiscală pe perioada înlesnirii. De măsurile de restructurare propuse pot beneficia doar contribuabilii care au datorii mai mari sau egale cu un milion de lei, companii de stat sau private. O astfel de măsură va putea fi aplicată pe o perioadă limitată de 6 luni, astfel încât contribuabilul care se află în această situaţie să ia o decizie cu privire la situaţia sa, în sensul de a-şi restrutura compania şi de a plăti datoriile. Măsurile de restructurare vizează toate obligaţiile bugetare principale înscrise în certificatul de atestare fiscală, restante la 31 decembrie 2018 şi neachitate. Restructurarea vizează şi obligaţiile bugetare stabilite de alte organe decât organele fiscale, transmise spre recuperare organelor fiscale după data de 1 ianuarie 2019, precum şi amenzile de orice fel, indiferent dacă respectivele obligaţii au termenul de plată anterior sau ulterior datei de 1 ianuarie 2019.
Una dintre condiţiile privind plata obligaţiilor bugetare restante este că debitorul trebuie să achite, până la 30 noiembrie 2019, obligaţiile bugetare scadente în perioada 1 ianuarie 2019 – 30 noiembrie 2019, obligaţiile bugetare principale şi accesorii reprezentând ajutor de stat de recuperat, precum şi obligaţiile bugetare stabilite de alte organe decât cele fiscale, precum şi amenzile de orice fel transmise spre recuperare organelor fiscale după data eliberării certificatului de atestare fiscală.
Pe celălalt palier ordonanţa propune anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei, dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.
În cazul unităţilor administra-tiv-teritoriale, facilităţile se acordă de către unităţile adminis-trativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teri-toriale ale municipiilor, opţional, dacă consiliul local stabileşte, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi, precum şi procedura aplicabilă. De aceste facilităţile menţionate pot beneficia şi persoanele fizice precum şi entităţile fără personalitate juridică care au obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 mai mari de 1 milion de lei.
În cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri asig-uratorii sau executorii, la data intrării în vigoare a ordonanţei, în scopul acordării posibilităţii de a beneficia de anularea accesoriilor se reglementează posibilitatea contribuabilului de a efectua plăţi din sumele indisponibi-lizate ca efect al popririi. Ca urmare, măsura se va aplica temporar, pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei – 30 noiembrie 2019. Totodată, măsura se va aplica şi pentru popririle înfiinţate înte data intrării în vigoare a ordonanţei şi 30 noiembrie
2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Mașină de familie sau mașină sport?

Fiecare șofer are visuri diferite atunci când vine vorba...

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...