Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, anual, la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică. Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Cancerul la plămâni, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând 13% din totalul deceselor pe plan mondial.
Printre factorii de risc cei mai importanţi se numără consumul de alcool şi de tutun, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa activităţii fizice. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc.
O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă. Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată, anual, la 4 februarie. Iniţiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS – şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului
– International Agency for Research on Cancer – IARC
– sprijină Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului – Union for International Cancer Control -UICC – pentru a informa şi promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului. Începând cu anul 2016 şi până în 2018, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: We Can. I Can – Noi putem. Eu pot.
4 februarie, ziua mondială de luptă împotriva cancerului
Date: