În perioada 2-4 decembrie 2015, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa a găzduit la Târgovişte seminarul de informare şi formare privind Sistemul European de Credit pentru Educaţie şi Formare Profesională (ECVET) în contextul programului Erasmus+.
„Sistemul european de credit pentru educaţie şi formare profesională (ECVET) este un cadru care facilitează transferul, recunoaşterea şi acumularea rezultatelor învăţării persoanelor care doresc să obţină o calificare şi poate fi folosit în cadrul proiectelor finanţate prin programul Erasmus+” a declarat Olivia Jidveian, angajat al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Agenţie afiliată Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
Scopul seminarului este să dezvolte competenţe de proiectare şi planificare a unui proiect strategic sau de mobilitate în cadrul programului Erasmus+, folosind şi sistemul european de credit, pentru reprezentanţii instituţiilor de învăţământ din judeţul nostru. Termenele de depunere a aplicaţiilor sunt stabilite pentru primul trimestru al anului 2016. Participanţii au fost 40 cadre didactice şi manageri din instituţiile de învăţământ din judeţul nostru, selectaţi în urma unui proces ce s-a desfăşurat în perioada anterioară.
În urma cursului participanţii vor fi capabili să analizeze nevoile instituţiilor în care lucrează, să-şi identifice eventuali parteneri europeni şi să scrie proiecte pentru echipe de profesori din şcoli în vederea rezolvării unor probleme cu care se confruntă.
Programul Erasmus+ se desfăşoară în perioada 2014-2020, fiind finanţat de Comisia Europeană, iar Apelul la propuneri de proiecte a fost lansat de curand, la mijlocul lunii octombrie. La acest moment judeţul Dâmboviţa se situează pe unul din primele locuri în ierarhia judeţelor ţării privind numărul de cereri de finanţare/proiecte depuse şi aprobate de ANPCDEFP prin programul Erasmus+.
Tematica proiectelor este foarte diversă şi adresată atât elevilor cât şi profesorilor cuprinzând activităţi de formare de competenţe TIC sau competenţe de comunicare în limbi străine, de deprindere a unor metode noi de predare etc, precum şi activităţi de tip „job shadowing”/stagii de observare pentru profesori sau stagii de practică pentru elevi în instituţii gazdă din alte state europene.
40 de profesori dâmboviţeni au învăţat să scrie proiecte europene
Date: