În județul Dâmbovița, vor beneficia de venitul minim de incluziune aproximativ 6.500 de persoane, potrivit datelor comunicate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița, anul trecut
Autoritățile dâmbovițene anunță că venitul minim de incluziune (VMI) înlocuiește venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF), începand cu data de 1 ianuarie 2024.
Venitul minim de incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
1. SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE
Această componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).
2. SPRIJIN PENTRU FAMILIA CU COPII
Această componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei, înlocuind alocația pentru susținerea familiei (ASF).
O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație.
IMPORTANT!
VMI se acordă începând cu luna ianuarie 2024 persoanelor / familiilor solicitante. Acesta înlocuiește prestațiile anterioare, respectiv venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF).