65 de incendii de vegetaţie au fost stinse de ISU Dâmboviţa în ultima săptămână

Date:

În perioada 17 – 23 februarie 2020, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 97 de evenimente: 8 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti etc.), 65 incendii de vegetaţie, 12 acţiuni pentru asigurare zonă, 9 acţiuni pentru asistenţă persoane şi 3 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (două deblocări de uşă şi o salvare animal). Echipajele SMURD din cadrul ISU „Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit în această perioadă la 203 cazuri medicale.
Subunităţile de intervenţie au desfăşurat 7 acţiuni de recunoaştere în teren (pentru identificarea/evaluarea căilor de acces şi intervenţie) şi 4 exerciţii pentru antrenamentul personalului de intervenţie.
Personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, în perioada menţionată, 8 controale de specialitate pe linia prevenirii incendiilor la instituţii publice şi operatori economici din judeţ (4 la unităţi de îngrijire a sănătăţii, 3 la unităţi de învăţământ şi unul la o unitate de alimentaţie publică). S-au aplicat 35 sancţiuni contravenţionale principale constând în 30 avertismente şi 5 amenzi (în cuantum de 72.601 lei). Totodată, pe timpul controalelor au fost defăşurate şi activităţi de informare preventivă, fiind executate exerciţii de evacuare şi exerciţii de intervenţie cu personalul aflat la locul de muncă. S-a acordat asistenţă tehnică de specialiate pe linia prevenirii incendiilor şi avizării-autorizării. A fost emisă o autorizaţie de securitate la incendiu pentru o unitate de învăţământ.
ATENŢIE CETĂŢENI! NU mai daţi foc vegetaţiei uscate!
Având în vedere că în ultima perioadă se constată o creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie, ISU „Basarab I” Dâmboviţa intervenind numai săptămâna trecută (17-23 februarie) la 65 de incendii de vegetaţie, atenţionăm cetăţenii să înceteze a mai da foc vegetaţiei

uscate, miriştilor şi resturilor vegetale.
Aceste intervenţii presupun eforturi umane, materiale şi financiare foarte mari. Trebuie înţeles faptul că aceste incendii pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.
Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, cel mai bine este să le prevenim prin respectarea prevederilor legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

  • este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de

mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 352/2015;

  • se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.
    605/579/2008, precum şi OMAI nr. 163/2007.
    Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița