Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă lansarea mai multor sesiuni de primirea proiectelor de investiţii, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, până pe 30 iunie 2019 se pot depune proiecte pentru investiţiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile şi ale evenimentelor catastrofale probabile, prin submăsura 5.1.
Alocarea financiară disponibilă pentru beneficiarii publici ai acestei submăsuri(sM) este de 7.360.000 euro, din care: 2.500.000 euro pentru instalaţii de dezinfecţie, 3.860.000 euro pentru autoutilitare probe şi dotarea laboratoarelor şi 1.000.000 euro pentru camere frigorifice. Totodată, beneficiarii privaţii ai acestei submăsuri au la dispoziţie fonduri în valoare de 7.415.003 euro.
În paralel, este deschisă sesiunea de primire a cererilor de finanţare pentru investiţii privind refacerea terenurilor agricole şi a potenţialului de producţie afectate de dezastre naturale,de condiţii de mediu adverse şi de evenimente catastrofale, finanţate prin submăsura 5.2. Bugetul disponibil pentru acest tip de investiţii este de
13.677.431 euro.
De asemenea, a fost lansată prima sesiune de depunere a cererilor de finanţare prin submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor”. Data limită de depunere a cererilor de finanţare este 30 noiembrie 2019. Fondurile disponibile pentru fermieri sunt în valoare de 42.797.487 euro. Această sesiune este dedicată celor care doresc sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primăvară, urmând ca spre finalul anului să fie deschisă o noua sesiune a sM 17.1 pentru asigurarea culturilor de toamnă.
„Dezastrele si calamităţile naturale pot interveni oricând, în orice moment, iar noi trebuie să fim pregătiţi în mod eficient să facem faţă unor astfel de situaţii. Punem accent pe măsurile esenţiale de prevenire, dar şi pe cele de reducere a riscurilor de dezastru. Este important ca autorităţile publice locale să îşi dezvolte strategii de reducere a riscului reprezentat de fenomenele naturale, dar şi pentru consolidarea capacitaţilor de gestionare a acestora. Lansăm pentru prima dată o serie de măsuri complementare celor de investiţii, măsuri menite să reducă efectele dezastrelor naturale, ale catastrofelor climatice, fie că este vizată prevenirea acestor situaţii nefavorabile, fie că vorbim despre refacerea terenurilor agricole afectate de condiţii de mediu adverse. De asemenea, deschidem în premieră o linie de finanţare prin care fermierii pot obţine sprijin financiar să-şi asigure atât culturile, cât şi animalele. Fondurile europene disponibile pentru toate aceste tipuri de sprijin, acordat fermierilor prin PNDR 2020 depăşesc 71 milioane de euro”, a declarat Adrian CHES-NOIU, Directorul general al AFIR.
71 milioane de euro sunt disponibile pentru reducerea efectelor dezastrelor naturale şi asigurarea producţiei agricole
Date: