Traficul de persoane constituie o violare a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane, o ameninţare asupra securităţii individului, valorilor sociale şi morale.
Cererea uriaşă pentru servicii sexuale este speculată de reţelele de crimă organizată care au dezvoltat metode elaborate de înşelare şi constrângere a victimelor în vederea exploatării acestora. Victimele se aşteaptă la un trai mai bun, la respect şi la protecţie, însă sunt întâi amăgite, iar apoi obligate să se prostitueze.
Prin deciziile de zi cu zi, ale fiecăruia dintre noi, putem lupta cu adevărat împotriva traficului de persoane! Traficul de persoane afectează în mod direct persoana prin impactul pe care îl are asupra unuia dintre drepturile individuale fundamentale, libertatea individuală, societatea suportând, în acelaşi timp, influenţe negative generate de amplificarea fenomenului corupţiei, a faptelor antisociale şi violente, crearea unor mecanisme criminale care obţin profituri substanţiale din acest tip de activitate afectând stabilitatea economică şi securitatea regională.
În această zi este pomenită în Biserica Catolică sfânta losefina Bakhita, fostă sclavă sudaneză, ulterior eliberată, care a trecut prin dureroase şi umilitoare suferinţe, fizice şi morale, ca victimă a traficului de fiinţe umane.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane coordonează, evaluează şi monitorizează la nivel naţional aplicarea politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.
8 februarie, Ziua Internaţională de Rugăciune Împotriva Traficului de Persoane
Date: