95 de persoane specializate în comiterea de fraude online au fost arestate în timpul Operaţiunii E-Commerce 2018

Date:

În perioada 4-15 iunie a.c., Poliţia Română, alături de alte 27 de state europene, a participat la aceste activităţi, sub coordonarea Europol.
Operaţiunea E-Commerce, coordonată de Europol, combate fraudele pe internet, produse în absenţa fizică a cardurilor, urmărind să asigure un mediu online mai sigur prin intermediul schimbului de informaţii şi dezvoltării de bune practici între organismele de aplicare a legii şi mediul privat.
Operaţiunea a vizat combaterea fraudelor comise în mediul online, printr-o acţiune coordonată a organismelor de aplicare a legii din Uniunea Europeană şi din afara acesteia. Aceasta va fi urmată de o campanie de conştientizare a populaţiei asupra acestei problematici. Totodată, această acţiune marchează începutul unei serii de investigaţii operative, care vor continua şi în următoarele luni.Acţiunea a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică din cadrul Europol, cu sediul la Haga.
Centrul a primit sprijin direct de la comercianţi, companii de logistică, bănci şi companii emiţătoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic în investigaţiile desfăşurate de autorităţile naţionale.
De asemenea, în acest an, în cadrul acestei operaţiuni, aproape 200 de parteneri din mediul privat s-au alăturat organismelor de aplicare a legii. Poliţiştii din fiecare stat au format echipe de supraveghere şi investigaţii, care au beneficiat de sprijinul mai multor comercianţi, firme de logistică, instituţii financiare şi companii de analiză, pentru a aduna probe împotriva persoanelor specializate în comiterea de fraude.
Totodată, companiile internaţionale emiţătoare de carduri au sprijinit investigaţiile în situaţiile în care cardul a fost emis de o bancă cu sediul în afara U.E.Adesea, atunci când o achiziţie frauduloasă este efectuată în Uniunea Europeană, datele aparţin unui card emis de către o instituţie aflată pe alt continent.După câteva luni de pregătire, în decursul a 11 zile, poliţiştii au efectuat peste 200 de percheziţii domiciliare, audieri şi reţineri. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării mai multe bunuri, precum bani, droguri, carduri şi dispozitive electronice.
Tot în urma investigaţiilor, poliţiştii au descoperit aproximativ 20.000 de tranzacţii frauduloase cu carduri de credit compromise, a căror pagubă estimată depăşeşte 8 milioane de euro.
Din cadrul Poliţiei Române, au participat 12 poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii informatice, care au efectuat 3 percheziţii ce au vizat 4 persoane bănuite de săvârşirea de fraude informatice.
Reguli de siguranţă care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
– Verificaţi dacă dispozitivul pe care îl folosiţi pentru a efectua achiziţii online este configurat în mod corespunzător şi conexiunea de internet este sigură;
– Există anumite indicii care vă ajută să identificaţi o fraudă. Dacă sunteţi victima unei fraude online, sesizaţi poliţia! Dacă aţi cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizaţi de asemenea banca emitentă;
– Verificaţi-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunţaţi imediat banca emitentă dacă observaţi plăţi sau retrageri pe care nu le-aţi efectuat dumneavoastră.
– Citiţi mai multe despre cum să efectuaţi cumpărături în siguranţă în mediul online pe pagina: https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/e-commerce-tips-and-advice-to-avoid-becoming-fraud-victim. Din cauza dimensiunii internaţionale şi virtuale a acestei infracţiuni, măsurile investigative sunt foarte complexe. În comiterea acestui gen de infracţiuni sunt implicaţi nu doar infractori individuali, ci şi grupări de crimă organizată.
De asemenea, există indicii cu privire la specializarea infractorilor şi a conexiunii cu alte infracţiuni, precum phishing, atacuri informatice, crearea şi utilizarea unor site-uri web şi conturi pe reţele de socializare în scopul săvârşirii de infracţiuni.
În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online.
Reţelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preţ. Spre exemplu, când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziţia – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate sau contrafăcute (compromise).
Când realizează achiziţiile online, victimele pot să nu conştientizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate, pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri.
Aşa-numiţii vânzători au, de multe ori, zeci de mii de cumpărători mulţumiţi şi primesc recenzii excelente. În final, băncile şi comercianţii sunt cei care suferă pierderile acestei activităţi frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.
Este întotdeauna mai bine să previi o infracţiune. Din acest motiv, această acţiune operativă este urmată de o campanie de prevenire şi conştientizare, intitulată „Buy safe, pay safe.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița