Din anul 2012, FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE FOTBAL a stabilit un sistem competiţional pentru ediţiile 20122015.
Numai că, din motive ce nouă ne scapă, nu s-a ţinut de promisiune, fiecare ligă fiind alcătuită altfel decât se programase. Nu vor relua acel sistem hotărât de forul naţional – doresc doar să vă amintesc ce prevedea acesta pentru ediţia 2014-2015.
Nu ştiu însă dacă acest sistem va fi aplicat pentru campionatul ce vine, deoarece pentru 2013-2014 era prevăzut alt sistem decât cel aplicat de F.R.F. Nici acum nu se ştie exact câte echipe retrogradează din Liga a 2-a şi a 3-a, sau cum va arăta ediţia 2014-2015.
Ştiu că, iniţial, în ianuarie 2013, la MOGOŞOAIA, la ADUNAREA GENERALĂ, se hotărâse prin vot ca Liga a 3-a să fie alcătuită din 4 serii a câte 18 echipe fiecare. Cu câteva zile înainte de start, F.R.F. a hotărât acest sistem de 6×12, cu play-off şi play-out.
Iată însă ce a prevăzut acelaşi F.R.F. pentru 2014-2015.
LIGA I = 18 echipe = 34 etape
Retrogradează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 15-18, adică 4 echipe.
LIGA A 2-A
– 24 echipe (2×12 – 32 etape cu play-off şi play-out) (22+10) în total 32 jocuri.
Campionatul se joacă în două faze. în prima fază echipele din fiecare serie joacă între ele, tur-retur (în total 22 de jocuri). Faza a 2-a se desfăşoară astfel: a) Play-off: echipele clasate pe locurile 1-6 în clasamentul întocmit după desfăşurarea primei faze joacă între ele, tur-retur, 10 etape. Promovează în Liga I echipele care se clasează pe primele două locuri în fiecare play-off.
b) Play-out: echipele clasate pe locurile 7-12 în clasamentul întocmit după terminarea primei faze joacă între ele, tur-retur, 10 etape. Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe I locurile 10-12 în fiecare play-out, în I total 6 etape.
LIGA A 3-A
72 echipe (6×12 = 32 etape, I play-off, play-out)
Campionatul se joacă în două I faze. În prima fază echipele din fiecare I serie joacă între ele tur-retur (în total 22 jocuri).
Faza a 2-a se desfăşoară ast- I
fel:
a) play-off: echipele clasate I pe locurile 1-6 în clasamentul întocmit după desfăşurarea primei faze joacă I între ele, tur-retur, 10 etape. Promo- B vează în Liga a 2-a echipele care se clasează pe primul loc în fiecare playoff.
Play-out: echipele clasate pe locurile 7-12 în clasamentul întocmit după terminarea primei faze joacă între ele, tur-retur, 10 etape. Retrogradează din Liga a 3-a în Liga a 4-a un număr de 21 de echipe, respectiv echipele clasate pe locurile 10-12 în play-out-ul din fiecare serie (18 echipe), plus alte trei echipe de pe locul 9, cel mai slab clasate.
Pentru departajarea echipelor de pe locul 9 se va alcătui un clasament special al acestor echipe, în care vor lua în calcul numai jocurile susţinute în play-out de echipele de pe locul 9, cu echipele clasate pe locurile 7 şi 8…
Acest sistem a fost publicat de F.R.F. în anul 2012. Acum nu ştim ce sistem se va aplica pentru 2014-2015, se comentează că vor retrograda echipele de pe locurile 11-12 din fiecare serie şi doar una de pe locul 10, cu cea mai slabă linie de clasament. La meciurile de baraj pentru promovare în Liga a 3-a se vor organiza turnee de câte 3 echipe, în loc de două – ca până acum. Deci din Liga a 4-a vor promova 15 echipe, nu 21.
Deci, 57 din Liga a 3-a şi 15 din Liga a 4-a egal 72 echipe în Liga a 3-a . Dacă va fi aşa, nu se ştie încă. Cum vor fi împărţite cele 72 de echipe care vor lua parte în ediţia 2014-2015?
Greu de anticipat, deoarece, până acum, (în tur) s-au retras 5 echipe din Liga a 3-a, iar până la final, în mod sigur, se vor mai retrage încă pe atâtea. Atunci te întrebi dacă mai retrogradează vreo echipă din Liga a 3-a în Liga a 4-a. Avem exemplul din ediţia actuală, unde câteva echipe clasate sub linia de retrogradare au fost „invitate” să nu mai retrogradeze în Liga a 4-a, şi, iată, au luat parte la Liga a 3-a.
în fotbalul naţional (Liga a 2-a şi a 3-a) încă bântuie nesiguranţa, nu se ştie ce sistem se va aplica, dacă mai retrogradează vreo echipă sau nu, ce sistem se va aplica la meciurile de baraj etc, etc.
Această nesiguranţă îi determină pe investitori (şi aşa foarte puţini) să bată în retragere, să renunţe în a mai investi în ceva neclar, ambiguu.
Până la urmă, fotbalul are de pierdut, ceea ce se observă de la an la an – dispar multe cluburi cu tradiţie din toate ligile naţionale.
Dacă ar exista un sistem de desfăşurare sigur, stabil, dacă F.R.F. ar investi la toate cluburile afiliate în infrastructură, alta ar fi soarta fotbalului românesc.
Apropo, în primăvară vor fi alegeri la F.R.F. Nu ştim exact cine şi câţi candidaţi vor fi pentru postul mult râvnit – preşedinte. Dacă X doreşte acest post, o întrebare logică se pune: a demonstrat (în ani) că nu este un bun manager, a desfiinţat o şcoală de fotbal, a retrogradat o echipă din B în C, are multe procese cu F.R.F., are… Şi atunci, cum poţi să conduci o federaţie naţională, dacă n-ai fost în stare s-o faci doar la un club? Ce te recomandă pentru jilţul F.R.F.?
SISTEMUL COMPETIŢIONAL 2014-2015
Date: