Judeţul Dâmbovița și municipiul Târgoviște  sunt la Târgul de Turism al României

Date:

Târgul de Turism al României – ediția de toamnă 2023,  la ROMEXPO, în perioada  9 – 12 noiembrie.

Judeţul Dâmbovița și municipiul Târgoviște  sunt la Târgul de Turism al României.

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ Târgovişte este prezentat la TTRII2023.

Județul Dâmbovița dispune de o diversitate foarte mare de atracții turistice, pornind de la o zonă montană de excepție, până la patrimoniu istoric-cultural de importanță națională și o stațiune balneară de tradiție. De la nord la sud, de la est la vest, județul Dâmbovița este purtător de podoabe rare: orice pasionat al muntelui este îndrăgostit de Bucegi, de zona Padina-Peștera, unde frumusețile naturale sunt la tot pasul, avem stațiunea balneoclimaterica Pucioasa, avem Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, care reprezintă o valoare arhitecturală națională, bisericile de lemn de  la Cobia, unde simplitatea și spiritualitatea și-au găsit cea mai fericită expresie. Nu mai vorbim de Curtea Domnească de la Târgoviște, unde au rezidat 33 de voievozi, printre care și Vlad Țepeș – Dracula – unul din brandurile noastre cele mai puternice.

 Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească“ Târgovişte reprezintă una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din judeţul Dâmboviţa, unde prin diversitatea activităţilor şi funcţiilor sale specifice, această instituţie muzeală constituie un reper esenţial în ceea ce priveşte realizarea actului cultural în spaţiul teritorial-administrativ dâmboviţean, din ce în ce mai dinamic, în care oferta de produse culturale şi de divertisment, pentru toate categoriile de public, este intr-o continua diversificare.

 Misiunea muzeului: Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, îmbrăţişează trecutul, prezentul şi viitorul „Cetăţii Târgoviştei”, dar şi al întregului spaţiu dâmboviţean, propunându-şi să ofere o experienţă de neuitat fiecărui vizitator. Dezvoltarea, conservarea, restaurarea, studierea şi expunerea colecţiilor sunt activităţile de bază ale muzeului, dar ne dorim să punem în prim plan încântarea publicului.

 Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte urmăreşte îndeplinirea scopului şi funcţiilor sale principale prin următoarele activităţii:

• cercetarea ştiinţifică, în conformitate cu programele anuale;

• cercetarea si documentarea în vederea dezvoltării patrimoniului muzeal prin achiziţii, donaţii sau prin alte forme caracteristice de constituire a patrimoniului muzeal (cercetări arheologice de suprafaţă, de salvare, sistematice);

• organizarea evidenţei patrimoniului cultural deţinut în administrare în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

• conservarea şi restaurarea bunurilor culturale din patrimoniul muzeal;

• punerea în valoare a patrimoniului cultural pe care îl are în administrare prin intermediul expoziţiilor permanente şi temporare, a programelor cultural – educative, a publicaţiilor specifice, a sesiunilor ştiinţifice, simpozioane, ş.a.;

• menţinerea unui contact permanent cu publicul larg pentru identificarea nevoilor culturale ale acestuia şi orientarea programelor de punere în valoare a patrimoniului cultural administrat în funcţie de acestea;

• menţinerea unui contact permanent cu mediile de informare, cu organizaţii neguvernamentale, culturale, instituţii de învăţământ si cercetare, organisme şi foruri internaţionale de profil.

    Specificul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească“ din Târgovişte este dat de calitatea, varietatea şi reprezentativitatea colecţiilor, ce sunt puse în valoare în 16 muzee şi case memoriale: Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni,  Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul de Istorie, Muzeul „Vasile Blendea”, Peştera Ialomiţei, Muzeul de Artă, Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Casa Atelier “Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, Muzeul Etnografic „Prof. Dumitru Ulieru” Pietroşiţa.   

      La cei peste 75 de ani de existenţă, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească“ Târgovişte vine în întâmpinarea publicului cu oferte cultural-educative, proiecte şi programe din ce în ce mai diversificate şi mai apropiate de nevoile şi dorinţele vizitatorilor, deschizându-le gustul pentru istoria locurilor şi, mai ales, pentru curiozitatea şi ineditul informaţiilor furnizate.

PROGRAM DE VIZITARE

09 – 11 noiembrie, în interval orar 10:00 – 18:00

12 noiembrie, în interval orar 10:00 – 16:00

Bilet intrare: 15 lei

La standul MEAT, vizitatorii vor putea explora, astfel, oferta turistică a satelor tradiționale ale României, mai ales a celor care s-au făcut cunoscute în afara țării, datorită participării la o serie de competiții internaționale de profil, cum ar fi Best Tourism Villages sau EDEN – Destinații Europene de Excelență. Mai mult, cu această ocazie va avea loc și lansarea oficială a „Rutei Naționale a Satelor Tradițional Turistice din România”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Pomii fructiferi înfloresc în plină toamnă

La Răscăeți, județul Dâmbovița – 22 octombrie 2024, o...

Atenție la  mesajele frauduloase 

Pe măsură ce perioada de cumpărături se intensifică, infractorii...

Incendiu produs la o casă în localitatea Brezoaia

Garda de Intervenție Răcari  a intervenit cu două autospeciale...
error: Conținutul este protejat!!