În 2003, Adunarea Generală a ONU a stabilit prin Rezoluția 57/245 ca anual, la 11 Decembrie, sa fie sărbătorită Ziua internațională a munților, urmărind să încurajeze comunitatea internațională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanța dezvoltării durabile a zonei montane.
Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea lumii. Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă
Munții sunt de o frumusețe uimitoare, le oferă oamenilor unele din cele mai spectaculoase peisaje din lume.
Munții sunt sursă de apă proaspătă, hrană, plante medicinale.
Biodiversitatea din acest areal cuprinde o mare varietate de ecosisteme, specii și resurse genetice; aici găsim multe specii endemice.
Comunități importante de oameni sunt dependente de sănătatea muntelui: și cele care trăiesc direct în aceste zone, dar și cele care beneficiază de darurile munților.
Cu toate că forța pe care o exprimă munții îi fac să pară indestructibili, schimbările climatice, dezastrele naturale, exploatarea nesustenabilă au un impact negativ asupra biodiversităţii montane.
Ziua Internaţională a Muntelui este celebrată la 11 decembrie şi a fost proclamată, în 2003, de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 57/245.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat 2021-2030 Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor. Gestionarea durabilă a biodiversităţii este o prioritate globală. „Obiectivul de dezvoltare durabilă 15” este dedicat conservării biodiversităţii munţilor, având în vedere relevanţa sa la nivel mondial.
Așadar, să le urăm „La mulți ani!” munților și să nu uităm că ei trebuie iubiți și ocrotiți în fiecare zi.