În decursul a patru zile, pentru prevenirea evenimentelor rutiere grave şi fluidizarea traficului, poliţiştii din cadrul structurilor de poliţie rutieră şi ordine publică au desfăşurat o acţiune pe DN 7. Acţiunea a vizat îndeosebi depistarea şi sancţionarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză. Au fost folosite autospecialele dotate cu aparate de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de rulare a autovehiculelor. În urma abaterilor depistate în trafic, poliţiştii rutieri au aplicat 393 de sancţiuni contravenţionale. 276 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru depăşirea regimului legal de viteză, iar 64 – pentru neportul centurii de siguranţă. Totodată, s-a dispus reţinerea a şapte permise de conducere şi retragerea a două certificate de înmatriculare.
Sfaturi pentru şoferi
Pentru o călătorie sigură, recomandăm şoferilor să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteo-rutiere, să manifeste atenţie sporită la ce se întâmplă în trafic şi să adopte o manieră preventivă de condus. Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante! De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.
Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete! Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică. Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi. Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri şi ale lucrătorilor din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii/ restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a ambulanţelor.
270 de conducători auto, sancţionaţi pentru exces de viteză
Date: