CONSUMUL DE FRUCTE ŞI LAPTE IN ŞCOLI, ÎNCURAJAT DE COMISIA EUROPEANA

Date:

fructeComisia Europeană a publicat o propunere de reunire într-un cadru comun a două programe destinate şcolilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi Pro-gra-mul de distribuire a laptelui în şcoli. În contextul scăderii consumului acestor produse de către copii, obiectivul este de a aborda într-un mod mai eficace alimentaţia deficientă, de a consolida elementele educative ale programelor şi de a contribui la lupta împotriva obezităţii. Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simţi bine”, acest program consolidat, conceput după modelul „de la fermă la şcoală”, va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum şi cu aspectele privind durabilitatea, mediul şi deşeurile alimentare. Noul program va funcţiona în baza unui cadru juridic şi financiar comun, care va permite îmbunătăţirea şi simplificarea cerinţelor administrative ale celor două programe existente. Existenţa acestui cadru unic va reduce sarcinile de gestionare şi de organizare ale autorităţilor naţionale, ale şcolilor şi ale furnizorilor şi va spori eficienţa programului. Participarea la sistem va fi facultativă pentru statele membre, care vor avea, de asemenea, posibilitatea de a alege produsele pe care doresc să le distribuie.
Conform prevederilor din acordul de anul trecut privind viitoarele cheltuieli ale UE, noul program, odată aprobat, va dispune de un buget de 230 de milioane de euro pentru fiecare an şcolar (150 de milioane de euro pentru fructe şi legume şi 80 de milioane de euro pentru lapte). În comparaţie cu bugetul noului program, suma corespunzătoare din bugetul pentru anul 2014 este de 197 de milioane de euro (respectiv 122 de milioane de euro şi 75 de milioane de euro). Propunerea, care va fi înaintată Parlamentului European şi Consiliului, se bazează pe concluziile rapoartelor de evaluare şi pe consultarea publică desfăşurată în 2013, în cadrul procesului de evaluare a impactului.
Programul de distribuire a laptelui în şcoli a fost instituit în 1977, iar programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli datează din 2009. De ambele programe beneficiază, în fiecare an, aproximativ 30 de milioane de copii (peste 20 de milioane de copii beneficiază de programul de distribuire a laptelui în şcoli şi 8,5 milioane de copii de programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli). Necesitatea acestor programe pare şi mai evidentă în ziua de azi, având în vedere tendinţa de scădere, pe termen mediu, a consumului de fructe şi legume şi de lapte, precum şi noile probleme legate de alimentaţie care apar. În majoritatea ţărilor, consumul de fructe şi legume în rândul copiilor este în scădere şi rămâne sub cantitatea zilnică recomandată. Consumul de lapte este, de asemenea, în scădere, iar copiii se orientează către produse supuse unei prelucrări complexe. Excesul de greutate şi obezitatea sunt preocupări reale: în 2010, OMS a estimat că aproximativ unul din trei copii din UE, cu vârsta cuprinsă între 6şi9 ani, este supraponderal sau obez. Această tendinţă înregistrează o creştere rapidă: estimarea pentru anul 2008 era de unul din patru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Polițiștii sunt cu ochii pe comercianții de petarde

Polițiștii dâmbovițeni intensifică controalele în piețele locale pentru combaterea...

Exercițiu complex al ISU Dâmbovița pentru gestionarea situațiilor de urgență la Ulmi

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Basarab I al județului...

ANPC a controlat furnizorii de energie electrică

 Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat o...
error: Conținutul este protejat!!