O femeie de 76 de ani a decedat intoxicată cu monoxid de carbon, iar soţul său, în stare gravă, a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Cei doi au fost găsiţi de către noră, care a sunat la 112, în speranţa că socrii săi vor putea fi salvaţi. La faţa locului au intervenit echipajele medicale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa, care au încercat fără succes manevrele de resuscitare a femeii şi l-au stabilizat pe soţul acesteia, în vârstă de 79 de ani. Vecinii spun că i-au văzut sâmbătă pe cei doi şi cred că tragedia a fost provocată de coşul de fum înfundat al sobei care funcţiona pe lemne. Bărbatul, în vârstă de 79 de ani, a fost preluat de un elicopter SMURD chemat în ajutor de către medicii sosiţi imediat la caz. Pacientul a fost transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, iar doctorii spun că starea de sănătate a bărbatului în vârstă de 79 de ani este în acest moment stabilă.
Curăţarea coşurilor de fum, obligatorie înainte de sezonul rece
Coşurile de fum necurăţate sau înfundate reprezintă un real pericol pentru persoanele care unor surse de încălzire racordate la acestea. Înainte de începerea sezonului rece, este obligatorie curăţarea coşurilor de fum şi întreţinerea căilor de ventilare din locuinţe.
Zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în urma asfixierii, iar altele au suferit ca urmare a intoxicaţiei cu monoxid de carbon. Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri.
Măsurile de siguranţă sunt esenţiale pentru evitarea intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon dar şi pentru prevenirea incendiilor. Cel mai mare pericol al utilizării necorespunzătoare a gazelor naturale îl constituie mono-xidul de carbon, anual fiind înregistrate numeroase victime, mai ales în timpul sezonului rece, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire. Pentru siguranţa cetăţenilor, pompierii recomandă acestora să se asigure de verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări fiind obligatorie înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenţii. Această operaţiune cu rol de prevenire a incidentelor grave este obligatorie, fiind stipulată atât în legislaţia română, cât şi în cea europeană.
Tragedie în satul Cuparu din comuna Dragodana
Date: