În Bangkok situaţia a scăpat definitiv de sub controlul poliţiei, oamenii manifestând tot mai violent împotriva guvernului. Protestatarii au ocupat puncte cheie în capitala tailandeză. Au fost mobilizaţi 15.000 de poliţişti antrenaţi special să facă faţă manifestărilor de furie ale locuitorilor capitalei. Aproape 100 de manifestanţi au fost arestaţi chiar în interiorul sediului Ministerului Energiei. Cele mai dure înfruntări dintre poliţişti şi civili au avut loc în apropiere de sediul guvernului, unde poliţia a tras cu grenade lacrimogene încercând să alunge pe manifestanţii cei mai încăpăţânaţi.
Toate aceste evenimente au avut loc în urmă cu 24 de ore fiind considerate cele mai violente din seria de manifestări antiguvernamentale declanşate la începutul toamnei anului trecut. Protestatarii au cerut încă de anul trecut ca prim-ministrul Yingluck Shinawatra să demisioneze deoarece îl consideră principalul vinovat pentru dezastrul economic prin care trece ţara. Deoarece nu le-a fost satisfăcută cererea, protestatarii din Bangkok au ocupat prin violenţă numeroase clădiri ale ministerelor şi administraţiilor de stat. în urma ultimei confruntări dintre poliţie şi protestatari 11 persoane au murit.
Dacă anul trecut manifestările de protest au fost sporadice, de data aceasta timp de trei luni de zile protestele s-au ţinut lanţ. Protestatarii consideră că Yingluck este de fapt marioneta în spatele căruia se ascunde fratele acestuia Thaksin, fost prim-ministru care a fost dat jos de la putere prin lovitura de stat din 2006. Ca să nu fie arestat şi judecat, eventual condamnat la închisoare, Thaksin a fugit în străinătate iar locul de prim-ministru a fost ocupat de fratele său.
Sperând că fratele fostului prim-ministru va redresa situaţia economică a ţării, tailandezii au avut răbdare până anul trecut când, ajungând în situaţia când nu mai puteau să-şi asigure strictul necesar, au ieşit în stradă. Ceea ce a umplut paharul a fost rezultatul alegerilor legislative anticipate din 2 februarie când, în urma numărării voturilor a rămas la putere tot Yingluck. Nemulţumiţi manifestanţii au cerut ca guvernul, care a rămas la putere din data de 2 februarie, să fie înlocuit cu un consiliul al poporului, ai cărui membri să nu fie votaţi ci desemnaţi de către populaţie. Pentru a-i mai potoli pe protestatari, actualul guvern a anunţat că la sfârşitul lunii aprilie va organiza o nouă votare legislativă.
Până atunci tailandezii o tot ţin în proteste recurgând la acte violente. Oricum, până la sfârşitul lui aprilie poliţia va avea mult de muncă.
În Tailanda, confruntări violente între poliţie şi populaţia civilă
Date: