Persoanele care vând/cumpără proprietăți imobiliare vor avea nevoie de certificat de atestare fiscală

Date:

Conform unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor, persoanele care vând și cumpără clădiri și terenuri (inclusiv locuințe) vor trebui să obțină de la ANAF un certificat de atestare fiscală

În cazul în care în certificatul de atestare fiscală emis pe numele proprietarului sunt cuprinse datorii la stat, acesta va conține acordul organului fiscal central pentru înstrăinarea bunului cu menționarea contului în care se virează suma aferentă obligațiilor fiscale datorate de către proprietar.

Notarii vor fi cei care verifică, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate, existența dovezii plății datoriilor în contul indicat de ANAF, până la concurența prețului de înstrăinare sau a obligațiilor fiscale/bugetare restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, după caz.

În situația în care se încheie contract de donație, trasferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale/bugetare restante conform certificatului de atestare fiscală emis de organul fiscal central.

În cazul în care persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate înregistrează datorii restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, notarul public transmite organului fiscal central, prin mijloace electronice de comunicare, o copie a titlului de proprietate încheiat ca urmare a transferului dreptului de proprietate.

Potrivit proiectului, în funcție de comportamentul fiscal al persoanei careia i s-a transferat dreptul de proprietate asupra bunului, organul fiscal central poate dispune măsuri asigurătorii sau instituie sechestru executoriu, în cazul în care aceasta nu achită obligațiile fiscale/bugetare restante în termen de 15 zile de la comunicarea somației.

Inițiatorul-Ministerul Finanțelor, motivează această introducerea acestei măsuri prin faptul că statul are în vedere să prevină periclitarea colectării creanțelor bugetare, prin condiționarea realizării tranzacțiilor de înstrăinare a bunurilor imobile, de achitarea obligațiilor fiscale/bugetare restante datorate de proprietar.

În caz contrar, există riscul ca proprietarul să intre în starea de insolvabilitate sau de insolvență, ceea ce ar conduce la nerecuperarea obligațiilor bugetare la bugetul general consolidat.

Instituția mai spune că și în cazul obligațiilor fiscale datorate bugetelor locale, transferul dreptului de proprietate este condiționat de achitarea acestor obligații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Siguranța cumpărăturilor online

Cu toate acestea, există riscuri asociate acestei modalități de...

Incendiu la o casă din Răzvad

Incendiu de amploare a izbucnit în această dimineață la...

 Minoră prinsă conducând fără permis, sute de sancțiuni aplicate pentru nereguli în trafic

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Moreni au surprins o...

Atacuri de phishing în masă vizează companiile din sectorul financiar-contabil

Un val masiv de atacuri cibernetice, având ca țintă...